obiad

Pieczony orientalny kalafior

Submitted by admin on Fri, 11/22/2019 - 10:56
Body

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki soli
  •  ½ mielonego pieprzu
  • 80 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Podziel kalafiora na różyczki. Wymieszaj wszystkie przyprawy z oliwą. Wymieszaj kalafiora z ziołami i oliwą – bardzo dokładnie.

Warzywne wrapy

Submitted by admin on Thu, 10/24/2019 - 14:53
Body

Składniki:

  • kilka liści sałaty (masłowej lub rzymskiej)
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • 10 g natki pietruszki
  • 10 g szczypiorku
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pora

Submitted by admin on Fri, 09/20/2019 - 13:35
Body

Składniki:

  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 350 g ziemniaków
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasnozieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Do dużego, szerokiego garnka wlać oliwę, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.

Steki z selera

Submitted by admin on Fri, 09/13/2019 - 12:37
Body

Składniki:

  • duży seler
  • 3 łyżki oleju
  • czerwona papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oleju
  • mała łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Selera kroimy na plastry. Marynujemy w zmieszanych ze sobą składnikach i odkładamy na godzinę do lodówki. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.

Podajemy z sezonowymi warzywami i sałatką.

Smacznego!

Szaszłyki na słodko

Submitted by admin on Tue, 09/03/2019 - 13:41
Body

Składniki:

  • arbuz
  • borówki
  • kiwi
  • maliny
  • patyczki do szaszłyków
  • listki mięty do przyozdobienia

Sposób przygotowania:

Ulubione owoce umyj i pokrój w małe kawałeczki (oprócz malin i borówek). Wytnij z arbuza gwiazdki i serduszka. Przygotowane owoce nadziej na patyczki do szaszłyków, ułóż na talerzu i posyp listkami mięty.

Smacznego!

Domowe puree

Submitted by admin on Tue, 08/20/2019 - 13:32
Body

Składniki:

  • 2 brukwie
  • 4 marchewki
  • 1 ziemniak
  • świeża starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • odrobina niskobiałkowego jogurtu

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa należy obrać, pokroić i ugotować. Dodać gałkę muszkatołową, odrobinę jogurtu i utrzeć blenderem na pulchną masę. Idealnie komponuje się z grillowanymi warzywami!

Smacznego!

Różki z pizzy

Submitted by admin on Tue, 07/30/2019 - 15:47
Body
Sposób przygotowania: 1. Do ciepłej wody dodać babkę, drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. 2. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i dodać zioła. 3. Wlewać do mąki wodę z babką i olej. Wymieszać delikatnie ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Wyłożyć ciasto na blat i wyrobić. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. 5. Rozwałkować cienko i wykroić duże trójkąty. 6. Każdy trójkąt posmarować sosem, ułożyć szpinak i ser i suszone pomidory. Zawijać od podstawy trójkąta do szpica. Przełożyć na blachę i posmarować olejem z wierzchu. 7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
Subscribe to obiad