podwieczorek

Zimowa herbata

Submitted by admin on Fri, 12/06/2019 - 09:00
Body

Składniki:

•    ulubiona czarna herbata (najlepiej sypana)
•    2 łyżki miodu 
•    kilka plasterków pomarańczy 
•    kilka plasterków jabłka
•    goździki
•    dwie anyżowe gwiazdki
•    dwie laski cynamonu 

Sposób przygotowania:

Herbatę zaparz w czajniczku. Do dwóch kubeczków włóż po kilka plasterków pomarańczy, jabłka, dodaj po łyżce miodu, po gwiazdce anyżu i lasce cynamonu. Zalej wszystko herbatą, zamieszaj i dodaj po kilka goździków. Pij w ciepłych skarpetach przy kominku ;)

Pieczone jabłka z cynamonem

Submitted by admin on Thu, 10/24/2019 - 15:03
Body

Składniki:

  • 4 jabłka
  • oliwa z oliwek
  • cynamon
  • miód

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Przekrój jabłka na połowy, wydrąż gniazda z nasionami. Jabłka ułóż na blasze. Posmaruj jabłka oliwą i posyp cynamonem. Włóż blachę do piekarnika, piecz jabłka przez 25 min. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jabłka polej miodem. Jedz według uznania - na ciepło z aromatyczną herbatą lub na zimno jako przekąskę.

Smacznego!

Zielone smoothie

Submitted by admin on Tue, 08/20/2019 - 13:39
Body

Składniki:

  • 2 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • połówka małego banana

Przygotowanie:

Wyciśnijcie pomarańcze i zblendujcie z pozostałymi składnikami. Do tego – ekologiczna słomka i idealne, zdrowe drugie śniadanie gotowe!

Smacznego!

Domowa marmoladka z jabłek

Submitted by admin on Mon, 07/01/2019 - 15:53
Body

Składniki:

  • 4 jabłka
  • mały banan
  • brzoskwinia z puszki
  • cynamon
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Obrać jabłka i banana. Wszystko, razem z brzoskwinią, pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce wypuszczą sok i zaczną przybierać postać marmoladki – dodać szczyptę cynamonu i cukru do smaku.

Podawać na gorąco lub na zimno ?

Smacznego!

Lemoniada ogórkowa

Submitted by admin on Mon, 07/01/2019 - 15:38
Body

Składniki na dużą karafkę:

  • ½ ogórka szklarniowego lub dwa gruntowe, starte na dużych oczkach tarki
  • kawałek imbiru długości 2 cm, obrany i starty na małych oczkach tarki
  • 4 plasterki cytryny
  • litr zimnej wody
  • ½ – 1 łyżeczka syropu z agawy
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy włożyć do dużej karafki i kilka razy ugnieść drewnianą łyżką. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny.

KISIEL MARCHEWKOWY

Submitted by admin on Mon, 01/21/2019 - 11:42
Body

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 2 - 4 porcje:

  • 1 szklanka soku marchewkowego,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Subscribe to podwieczorek