śniadanie
PKU placuszki jabłkowe
Składniki:
- 1 jabłko pokrojone w grube plastry
- 5 gram proszku do pieczenia
- 300 ml mleka ryżowego
- 5 gram zamiennika jajka PKU
- 25 gram mąki niskobiałkowej
Sposób przygotowania:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w szklance. Pokrojone w krążki jabłuszko zanurzać w mleku i obtaczać w mieszance i smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.
Smacznego!
Pasztet z cukinii i pieczarek
Składniki:
- 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej
- 200 g pieczarek drobno pokrojonych
- 1 szklanka bułki tartej PKU
- 1/4 szklanki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- szczypta majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
- szczypta tymianku
Sposób przygotowania:
Pieczarki usmażyć, następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia.
Sałatka z dynią
Składniki:
- mały kawałek ulubionego rodzaju dyni
- pomidor malinowy
- rukola
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na plasterki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Na talerzu układamy rukolę, pomidory pokrojone w plastry, dynię, a całość doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Smacznego!
Letni bowl
Składniki:
- garść sałaty
- jeden smoczy owoc
- jedno dojrzałe awokado
- czerwona kapusta – około połowy szklanki
- trzy rzodkiewki
- kilka listków mięty
- jeden pomidor
- połowa świeżego ogórka
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Sałatę wsyp na dno miseczki. Pozostałe warzywa i smoczy owoc pokrój w cienkie plasterki i ułóż w finezyjne wzory na sałacie. Skrop kilkoma kroplami oliwy i dopraw solem i pieprzem.
Meksykańska pasta - guacamole
Składniki:
- 165 g awokado, rozgniecionego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cebuli, startej na drobnej tarce
- ¼ łyżeczki soli
- odrobina czosnku
- łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania:
Wymieszaj razem wszystkie składniki – możesz użyć blendera. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na niskobiałkowych krakersach lub w towarzystwie warzyw pociętych na słupki.
Smacznego!
Bułki PKU
Truskawkowe smoothie
Składniki:
- 200 g truskawek bez szypułek
- 100 g malin
- 1 średni banan
- 2-3 listki mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować i schować do lodówki na godzinę, by się ochłodziły.
Smacznego!
Pasta z brokuła
Składniki:
- 285 g brokuła;
- gałka muszkatołowa;
- 15 g koperku;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Brokuł oczyścić i podzielić na różyczki. Gotować we wrzątku przez 5 minut. Odlać i bardzo dobrze wysuszyć.
2. Po wystygnięciu brokuł zblendować z przyprawami na gładką masę. Na koniec dodać posiekany koperek.
Pasta z batatów
Składniki:
- 450 g batatów obranych;
- 450 g papryki czerwonej;
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Bataty obrać i upiec w 180°C. Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, polać delikatnie olejem i upiec w 210°C, aż skórka będzie przypalona. Upieczoną paprykę przełożyć do miski i przykryć folią aluminiową. Po 5 minutach skórka z papryki zejdzie sama.