śniadanie

PKU placuszki jabłkowe

Submitted by admin on Fri, 11/15/2019 - 10:22
Body

Składniki:

  • 1 jabłko pokrojone w grube plastry
  • 5 gram proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 5 gram zamiennika jajka PKU
  • 25 gram mąki niskobiałkowej  

Sposób przygotowania:

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w szklance. Pokrojone w krążki jabłuszko zanurzać w mleku i obtaczać w mieszance i smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

Smacznego!

Pasztet z cukinii i pieczarek

Submitted by admin on Thu, 10/31/2019 - 13:30
Body

Składniki:

  • 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej
  • 200 g pieczarek drobno pokrojonych
  • 1 szklanka bułki tartej PKU
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta tymianku

Sposób przygotowania:

Pieczarki usmażyć, następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia.

Sałatka z dynią

Submitted by admin on Fri, 09/13/2019 - 12:46
Body

Składniki:

  • mały kawałek ulubionego rodzaju dyni
  • pomidor malinowy
  • rukola
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na plasterki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Na talerzu układamy rukolę, pomidory pokrojone w plastry, dynię, a całość doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Smacznego!

Letni bowl

Submitted by admin on Tue, 09/03/2019 - 13:50
Body

Składniki:

  • garść sałaty
  • jeden smoczy owoc
  • jedno dojrzałe awokado
  • czerwona kapusta – około połowy szklanki
  • trzy rzodkiewki
  • kilka listków mięty
  • jeden pomidor
  • połowa świeżego ogórka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Sałatę wsyp na dno miseczki. Pozostałe warzywa i smoczy owoc pokrój w cienkie plasterki i ułóż w finezyjne wzory na sałacie. Skrop kilkoma kroplami oliwy i dopraw solem i pieprzem.

Meksykańska pasta - guacamole

Submitted by admin on Tue, 08/20/2019 - 13:23
Body

Składniki:

  • 165 g awokado, rozgniecionego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cebuli, startej na drobnej tarce
  • ¼ łyżeczki soli
  • odrobina czosnku
  • łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Wymieszaj razem wszystkie składniki – możesz użyć blendera. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na niskobiałkowych krakersach lub w towarzystwie warzyw pociętych na słupki.

Smacznego!

Bułki PKU

Submitted by admin on Tue, 07/30/2019 - 15:30
Body
Sposób przygotowania: Wyrobić ciasto ze składników, na koniec dodając miękką margarynę. Ciasto rozwałkować cienko i położyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez 3 minuty z pojemnikiem z wodą. Następnie wyciągnąć pojemnik z wodą i piec jeszcze 8 minut.

Pasta z brokuła

Submitted by admin on Mon, 07/01/2019 - 15:49
Body

Składniki:

  • 285 g brokuła;
  • gałka muszkatołowa;
  • 15 g koperku;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Brokuł oczyścić i podzielić na różyczki. Gotować we wrzątku przez 5 minut. Odlać i bardzo dobrze wysuszyć.
2. Po wystygnięciu brokuł zblendować z przyprawami na gładką masę. Na koniec dodać posiekany koperek.

Pasta z batatów

Submitted by admin on Mon, 07/01/2019 - 15:46
Body

Składniki:

- 450 g batatów obranych;

- 450 g papryki czerwonej;

- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej;

- 2 łyżki soku z cytryny;

- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Bataty obrać i upiec w 180°C. Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, polać delikatnie olejem i upiec w 210°C, aż skórka będzie przypalona. Upieczoną paprykę przełożyć do miski i przykryć folią aluminiową. Po 5 minutach skórka z papryki zejdzie sama.

Subscribe to śniadanie