kolacja

Miseczka warzywna

Submitted by admin on Fri, 11/08/2019 - 09:30
Body

Składniki:

  • marchewka
  • ¼ cukinii
  • sałata – kilka listków
  • miód – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • pokrojona w kostkę, upieczona dynia – 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Marchewkę oraz cukinię za pomocą obieraczki kroimy w cieniutkie paseczki – tak, by zwinęły się w rollsa. Układamy je w miseczce.

Włoska zupa minestrone

Submitted by admin on Thu, 10/24/2019 - 15:18
Body

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni seler naciowy
  • ½ pora
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szklanka wybranego makaronu PKU
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

LUTENICA

Submitted by admin on Mon, 01/21/2019 - 11:35
Body

Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina pieczenia

Składniki na 2 słoiki:

  • 5 czerwonych papryk,
  • 3 marchewki,
  • 1 bakłażan,
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:

Racuchy dyniowe

Submitted by admin on Thu, 01/10/2019 - 09:20
Body

Składniki:

  • mąka niskobiałkowa 250 g ;
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki;
  • 80 ml wody plus dwie łyżki zamiennika jajek;
  • mleko ProZero* 80 ml;
  • dynia starta 200 g;
  • cynamon 0,5 łyżeczki;
  • cukier 75 g;
  • miód 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

Dynia piżmowa i batat

Submitted by admin on Thu, 01/10/2019 - 08:58
Body

Czas przygotowania: 5-10 minut

Czas gotowania: 10-15 minut

Ilość porcji: 6 porcji wielkości kostki lodu

Składniki:

  • 50 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i pokrojonej w kostkę
  • 50 g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 30 ml wody

Sposób przygotowania:

COLESŁAW Z ŻURAWINĄ

Submitted by admin on Thu, 01/10/2019 - 08:56
Body

Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 6 - 8 porcji:

  • ½ kapusty,
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 cebula, mała,
  • 1 marchewka,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • ¼ szklanki żurawiny,
  • sól i czarny pieprz,
  • 3 łyżki majonezu.

Przygotowanie:

WEGAŃSKIE TZATZIKI

Submitted by admin on Thu, 01/10/2019 - 08:53
Body

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 500 g ogórków;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • szczypta soli;
  • 1 1/4 – 1 1/2 szklanka jogurtu kokosowego / 400 g;
  • 4 – 5 gałązek kopru;
  • 1 gałązka mięty, opcjonalnie;
  • sól i pieprz;
  • oraz: oliwa z oliwek.

Dodatkowy sprzęt:

gaza, tetra lub czysta kuchenna ściereczka do odciśnięcia ogórków.

Subscribe to kolacja