Ciastka z kruchego ciasta

GWIAZDKI Z KRUCHEGO CIASTA
  • Data publikacji: 14.12.2018
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 225 g mąki Glutenex (dodatkowo trochę do oprószenia),
  • 75 g brązowego miękkiego cukru,
  • 150 g margaryny, w temperaturze pokojowej,
  • 18 landrynek.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Umieść w misce mąkę i cukier.
  3. Utrzyj margarynę z cukrem opuszkami palców, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Wymieszaj, aż utworzy się ciasto.
  4. Oprósz ciasto mąką i ugniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij 18 kształtów za pomocą foremek - gwiazdek, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wytnij mniejszą gwiazdkę (najlepiej mniejszą foremką) ze środka każdej większej gwiazdki, umieść w tym miejscu landrynkę (na każdej po jednej landrynce). Mniejsze wycięte gwiazdki umieść na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Upiecz większe gwiazdki z landrynkami przez 10-15 min, mniejsze przez 5-10 min. Upieczone gwiazdki powinny mieć lekko brązowy kolor, a landrynki na ich środkach powinny być rozpuszczone.

8. Pozostaw ciasteczka na papierze, aż ostygną, a landrynki na środkach gwiazdek będą twarde. Następnie przenieś na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

Wartość odżywcza

Gwiazdki z kruchego ciasta
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Mąka niskobiałkowa
225
411,4
0,2
8,4
Cukier brązowy
75
Margaryna
150
Landrynki
72
Suma
522

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.