Zupa cebulowa

zupa cebulowa
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • cebula biała 1 kg,
  • wywar warzywny 2 l,
  • tymianek świeży,
  • białe wino 250 ml,
  • mielony pieprz czarny/sól/gałka muszkatołowa/olej.

Przygotowanie

Do szerokiego garnka wlewamy olej, dodajemy gałązki tymianku oraz pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Smażenie cebuli to kluczowy element, musi przebiegać powoli, na najniższym płomieniu/mocy oraz długo. Pozwoli to na uzyskanie brązowej i miękkiej cebuli. Do odpowiednio usmażonej cebuli dodajemy całość białego wina i gotujemy ok 5 minut po czym wlewamy całość bulionu warzywnego. Na tym etapie dodajemy przyprawy i bezpieczną ilość soli. Zupa wymaga powolnego gotowania jeszcze przez ok 1h, aby nabrała smaku przez co ostateczny smak słony ustalamy na końcu. aby uniknąć przesolenia.

Zupę podajemy z grzanką z pieczywa oraz sera PKU.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.