Pieczone warzywa

pieczone warzywa na obiad
  • Data publikacji: 12.11.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 5 sztuki cukinii,
  • 5 sztuk marchewki,
  • 1 sztuka cebuli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 sztuki papryki,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 5 łyżeczek tymianku suszonego,
  • 5 łyżeczek rozmarynu,
  • 1 szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Cukinie oraz marchewki kroimy w plastry grubości około 1 cm. Papryki i cebulę kroimy na małe cząstki. Czosnek rozgniatamy. Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawami, polewamy oliwą. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Wartość odżywcze

 
*szczypta *brak wartości odżywczej w tabelach
Pieczone warzywa
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Cukinia
1200
33
1,2
53,7
Marchew
220
Cebula
100
Czosnek
25
Papryka
400
Oliwa z oliwek
20
Tymianek suszony (5 łyżeczek)**
10
Rozmaryn (5 łyżeczek)**
10
Sól*  
Pieprz*  
Suma
1985

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.