Sylwestrowe donuts

donuts
  • Data publikacji: 22.12.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 6 g suchych drożdży instant,
  • 7 g babki płesznik Psyllium łuski,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 200 g ciepłej wody,
  • 240 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 40 g cukru,
  • 50 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno.

Na wierzch lukier

  • cukier puder,
  • barwnik spożywczy,
  • dekoracje z lukru,

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać frytkownicę. Do pojemnika dodać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do mąki PKU dodać mieszankę drożdży i cukru. Wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na 8 części i uformować małe kulki.
  2. Zrobić w środku każdej kulki dziurę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez 3 minuty z każdej strony.
  3. Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy.
  4. Oblać lukrem, udekorować i odstawić do wystygnięcia.

Wartość odżywcza

 
Sylwestrowe donuts
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Suche drożdże
6
276,4
0,7
33,6
Babka plesznik (łupiny)
7
Esencja waniliowa
5
Woda
200
Mąka niskobiałkowa PKU
240
Cukier
40
Olej rzepakowy
50
Cukier puder
30
Suma
578

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.