Pasztet warzywny

przepis na pasztet warzywny
  • Data publikacji: 07.04.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 300 g batatów pieczonych w piekarniku,
  • 200 g cukinii tartej na grubych oczkach osolonej i odciśniętej,
  • 200 g marchewki pieczonej w piekarniku,
  • 100 g sera violife,
  • 5 g majeranku tartego,
  • 5 g masła extra 82% tł.,
  • 10 g bułki tartej n/białkowa PKU,
  • 3 g papryki ostrej mielonej,
  • 6 g papryki słodkiej mielonej,
  • 80 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania

Warzywa przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce wymieszać razem z cukinią i startym serem. Doprawić do smaku. Wysmarować foremkę masłem i obsypać bułką tartą PKU. Włożyć do foremki i piec w 200 stopniach przez 25/30 minut. Wystudzić i schować do lodówki. Pokroić według uznania.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 764,64 76,40
Białko (g) 11,47 1,14
Fenyloalanina (mg) 586,46 58,65

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.