Barszcz czerwony z uszkami PKU

przepis na barszcz czerwony z uszkami
  • Data publikacji: 25.11.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 2 kg buraków,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 200 g marchwi,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 10 g majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 4 l wody,
  • 500 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 120 g suszonych boczniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • sól i pieprz biały mielony,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

Boczniaki mocz w letniej wodzie ok. 20 min. Gotuj do miękkości (około 30 min.) w wodzie, w której się moczyły. Następnie je zmiel.

Barszcz

Do 4 litrów zimnej wody wrzuć 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną marchew, obrane i pokrojone buraki oraz pokrojony czosnek. Całość dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny, tuż po zagotowaniu zdejmij z palnika. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedź, dopraw niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotuj.

Wykonanie uszek

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarób ciasto. Posyp blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrób ciasto. Następnie dodaj odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrób.

Ciasto włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojone cebule. Dodaj szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól i wymieszaj. Całość podlej odrobiną oleju rzepakowego i dodaj ugotowane i zmielone boczniaki. Teraz całość podduś, cały czas mieszając, a następnie wystudź. Ciasto wyrób i podziel na 3 równe części. Rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odetnij brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Wierzch posmaruj za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką ułóż w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Złóż ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciśnij dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wytnij koła z zalepionym farszem, następnie skręć brzegi, mocno zaciśnij, zostawiając palec w środku.

Przed ugotowaniem uszka delikatnie osusz, następnie wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową przełóż uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty i wyjmij na talerze.

Podaj z wcześniej przygotowanym barszczem i voilà!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.