Cytrynowa pomidorowa

Cytrynowa pomidorowa

Porcje: 5

Lista składników:

    • 1

      cebula

    • 2

      marchewki

    • 20g

      oliwa

    • ½

      łyżeczki papryki wędzonej

    • spora szczypta płatków chili

    • szczypta cynamonu

    • 3

      puszki pomidorów

    • 3-4

      szklanki wody

    • zielone liście pora lub łodyga selera

    • sól i czarny pieprz

    • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w półksiężyce, marchew obrać i pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać sporo oliwy, dodać cebulę z marchewką i podsmażać przez 6 – 8 minut do momentu, aż cebula zrobi się złota.

Do tak podsmażonych warzyw dodać wędzoną paprykę, płatki chili oraz cynamon, zamieszać kilka razy po czym dodać pomidory, wodę, liście pora oraz sól i pieprz. Garnek przykryć i gotować 30 – 45 minut na małym ogniu.

Po upływie tego czasu wyłowić pora i wyrzucić oraz odlać kilka chochelek zupy do naczynia blendera, starając się wyłowić wszystkie marchewki i dokładnie zblendować. Zblendowane marchewki wlać z powrotem do garnka, doprawić w razie potrzeby do smaku większą ilością chili oraz solą i dodać skórkę otartą z cytryny.

Wymieszać i podawać, można na wierzch jeszcze zetrzeć trochę skórki z cytryny.

 

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    20

  • białko

    Białko (g)
    0.6

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    18.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.