Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Porcje:

Lista składników:

    • 500 g

      puree z batatów

    • 125 g

      mąki PKU

    • 50 g

      masła

    • 1

      łyżka bułki tartej PKU

    • szklanki startego parmezanu niskobiałkowego

    • kilkanaście listków świeżego tymianku

    • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bataty umyć, pokroić na 2-3 części, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec przez 30-40 minut. Po upieczeniu delikatnie zdjąć skórkę i oddzielić miąższ. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Puree przełożyć do miseczki, dodać mąkę, sól i pieprz. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki rolować porcje ciasta, a następnie pokroić na rulony podobnie jak kopytka. Gnocchi gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, wyjąć 30 sek. po tym, jak wypłyną na wierzch.

Masło do polania: na patelni rozpuścić masło, dodać odrobinę soli, bułkę tartą i pod koniec świeży tymianek. Podsmażać aż bułka ściemnieje.

Na koniec polać masłem ugotowane gnocchi, posypać obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i gotowe!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.