Gnocchi z batatów
Lista składników:
-
-
500 g
puree z batatów
-
125 g
mąki PKU
-
50 g
masła
-
1
łyżka bułki tartej PKU
-
⅓
szklanki startego parmezanu niskobiałkowego
-
kilkanaście listków świeżego tymianku
-
sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
Bataty umyć, pokroić na 2-3 części, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec przez 30-40 minut. Po upieczeniu delikatnie zdjąć skórkę i oddzielić miąższ. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Puree przełożyć do miseczki, dodać mąkę, sól i pieprz. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki rolować porcje ciasta, a następnie pokroić na rulony podobnie jak kopytka. Gnocchi gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, wyjąć 30 sek. po tym, jak wypłyną na wierzch.
Masło do polania: na patelni rozpuścić masło, dodać odrobinę soli, bułkę tartą i pod koniec świeży tymianek. Podsmażać aż bułka ściemnieje.
Na koniec polać masłem ugotowane gnocchi, posypać obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i gotowe!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)