Łososiowa marchewka

Lista składników:
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przy pomocy obieraczki marchewkę obrać, a następnie zobierkować na krótkie i grube obierki. Wszystkie obierki wrzucić do miski, dodać olej do smażenia oraz mniejszą część wędzonej soli i porządnie, dokładnie natrzeć obierki dłońmi. Muszą być równo pokryte cienką warstwą oleju.
- Tak przygotowaną marchew przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 10 – 12 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Obierki mają być miękkie, ale nie przypalone.
- W czasie kiedy obierki się pieką zagotować w czajniku trochę wody i naszykować szklankę. Odmierzyć łyżkę wody, dodać do szklanki i rozpuścić w niej sól. Do słonej mieszanki dodać sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Upieczone, miękkie obierki marchewki włożyć do małego pojemnika, zalać przygotowaną mieszanką, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc. Żeby przyspieszyć proces pojemnik dobrze jest przykryć folią i dociążyć, na przykład słoikiem.
- Kiedy marchewka delikatnie się zamarynuje można podawać gravlaxa. Koperek drobno posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Marchew wyłożyć na półmisek lub talerz, posypać cebulką, koperkiem, kaparami, a na koniec skropić sokiem z cytryny. Podawać jako przystawkę albo z pieczywem niskobiałkowym.
*zwróćcie uwagę na zawartość białka w kupowanym sosie sojowym
Porady:
Z łososiowej marchewki można zrobić dziesiątki wspaniałych przekąsek i dań – gravlax to tylko jedna z propozycji.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)