Barszczyk wigilijny

barszcz czerwony

Porcje: 1

Lista składników:

    • 2kg

      buraków czerwonych

    • 24g

      octu jabłkowego

    • 3g

      majeranku suszonego

    • 600g

      jabłka

    • 4l

      bulionu warzywnego

    • 120g

      śliwki suszonej

    • 45g

      czosnku

    • sól

    • pieprz

    • 4g

      liści laurowych

    • 2g

      kminku

    • 10g

      ziela angielskiego

    • 5g

      czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Buraki umyć i obrać. Zetrzeć z jabłkiem na tarce o grubych oczkach. 2/3 buraków z jabłkiem włożyć do dużego garnka i dodać resztę składników, oprócz majeranku. Dodać nieobrany czosnek - przekrojony w poprzek. Wszystko zalać bulionem warzywnym i postawić na ogniu, ale nie doprowadzając do zagotowania. Po 2 godzinach doprawić i zdjąć z ognia. Dosypać pozostałą część startych buraków bez jabłka oraz majeranek.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.