Cytrynowa pomidorowa

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w półksiężyce, marchew obrać i pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać sporo oliwy, dodać cebulę z marchewką i podsmażać przez 6 – 8 minut do momentu, aż cebula zrobi się złota.
Do tak podsmażonych warzyw dodać wędzoną paprykę, płatki chili oraz cynamon, zamieszać kilka razy po czym dodać pomidory, wodę, liście pora oraz sól i pieprz. Garnek przykryć i gotować 30 – 45 minut na małym ogniu.
Po upływie tego czasu wyłowić pora i wyrzucić oraz odlać kilka chochelek zupy do naczynia blendera, starając się wyłowić wszystkie marchewki i dokładnie zblendować. Zblendowane marchewki wlać z powrotem do garnka, doprawić w razie potrzeby do smaku większą ilością chili oraz solą i dodać skórkę otartą z cytryny.
Wymieszać i podawać, można na wierzch jeszcze zetrzeć trochę skórki z cytryny.
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 20kcal
Białko (g) na 100g - 0,6g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 18,2mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)