Gołąbki PKU z sosem pomidorowym

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Gołąbki PKU 1 porcja
Liście białej kapusty gotujemy przez 10 minut. Ryż PKU gotujemy według zaleceń producenta. Jackfruita pozbywamy pestek i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do jackfruita. Dodajemy ryż i mieszamy masę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz po 100 g do każdego liścia kapusty. Zawinięte gołąbki gotować w żaroodpornym naczyniu z bulionem warzywnym 40 minut.
Sos pomidorowy
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy pomidory z puszki i podlewamy bulionem, dodajemy suszone przyprawy i gotujemy sos, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcze
Energia (kcal) na 100g - 51,5kcal
Białko (g) na 100g - 0,9g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 32mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)