Gołąbki PKU z sosem pomidorowym

gołąbki pku

Porcje: 1

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Gołąbki PKU 1 porcja

Liście białej kapusty gotujemy przez 10 minut. Ryż PKU gotujemy według zaleceń producenta. Jackfruita pozbywamy pestek i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do jackfruita. Dodajemy ryż i mieszamy masę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz po 100 g do każdego liścia kapusty. Zawinięte gołąbki gotować w żaroodpornym naczyniu z bulionem warzywnym 40 minut.

 

Sos pomidorowy

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy pomidory z puszki i podlewamy bulionem, dodajemy suszone przyprawy i gotujemy sos, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Wartość odżywcze

Energia (kcal) na 100g - 51,5kcal

Białko (g) na 100g - 0,9g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 32mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.