Grillowana dynia piżmowa

Lista składników:
-
-
1
dynia piżmowa, mała, bez gniazda nasiennego, 750 g
-
2
czerwone cebule, 200 g
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
3
łyżki oliwy, 30 g
-
4
gałązki świeżego tymianku, 5 g
-
Sól do smaku
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Dynię pozostawiamy w skórce, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy gniazdo nasienne.
- Każdą połówkę dyni kroimy na plastry (jak na zdjęciu)
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Plastry dyni grillujemy z obu stron. Na tej samej patelni grillujemy także pokrojoną w ćwiartki lub ósemki cebulę.
- Miękkie warzywa zdejmujemy na talerz.
- Na osobnej (zwykłej) patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek z gałązkami tymianku. Polewamy nimi zgrillowane warzywa. Całość oprószamy solą.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
102.8 -
Białko (g)
2.15 -
Fenyloalanina (mg)
71.6