Grillowana dynia piżmowa

grillowana dynia

Porcje: 6

Lista składników:

    • 1

      dynia piżmowa, mała, bez gniazda nasiennego, 750 g

    • 2

      czerwone cebule, 200 g

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 3

      łyżki oliwy, 30 g

    • 4

      gałązki świeżego tymianku, 5 g

    • Sól do smaku

  • 1 łyżka oliwy waży 10 g

Sposób przygotowania:

  • Dynię pozostawiamy w skórce, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy gniazdo nasienne.
  • Każdą połówkę dyni kroimy na plastry (jak na zdjęciu)
  • Rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Plastry dyni grillujemy z obu stron. Na tej samej patelni grillujemy także pokrojoną w ćwiartki lub ósemki cebulę.
  • Miękkie warzywa zdejmujemy na talerz.
  • Na osobnej (zwykłej) patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek z gałązkami tymianku. Polewamy nimi zgrillowane warzywa. Całość oprószamy solą.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    102.8

  • białko

    Białko (g)
    2.15

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    71.6

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.