Lutenica

przepis na lutenice

Porcje: 1

Lista składników:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wszystkie warzywa w całości i piec przez 30 minut. Po tym czasie przewrócić warzywa na drugą stronę i piec kolejne 20 – 30 minut do czasu, aż będą wyraźnie czarne i mocno przypalone.
  2. Upieczone papryki oraz marchew przełożyć do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostawić je na 15 minut – dzięki temu będą łatwiej się obierać. Bakłażana przekroić na pół i delikatnie wyjąć miąższ, skórę wyrzucić. Następnie papryki wyjąć z pudełka, przeciąć na pół, pozbyć się pestek i obrać ze skóry. Marchew obrać ze skóry.
  3. Obrane warzywa przełożyć do naczynia blendera i rozdrobnić. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Smażyć przez 15 – 20 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową ljutenicę przełożyć do słoików i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować tak jak w tym przepisie, żeby móc przechowywać ją do końca roku. Jeśli planujecie pasteryzować ljutenicę, warto zrobić ją z większych proporcji.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza

Energia (kcal) na 100g - 61,3kcal

Białko (g) na 100g - 1,2g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 47,3mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.