Lutenica
 
      Lista składników:
- 
                - 
              5 czerwonych papryk 
- 
              3 marchewki 
- 
              1 bakłażan 
- 
              ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
- 
              ½ szklanki przecieru pomidorowego 
- 
              1-2 łyżeczki cukru trzcinowego 
- 
              ½ łyżeczki mielonego kminku 
- 
              ¼ łyżeczki chili 
- 
              sól i czarny pieprz 
 
- 
              
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wszystkie warzywa w całości i piec przez 30 minut. Po tym czasie przewrócić warzywa na drugą stronę i piec kolejne 20 – 30 minut do czasu, aż będą wyraźnie czarne i mocno przypalone.
- Upieczone papryki oraz marchew przełożyć do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostawić je na 15 minut – dzięki temu będą łatwiej się obierać. Bakłażana przekroić na pół i delikatnie wyjąć miąższ, skórę wyrzucić. Następnie papryki wyjąć z pudełka, przeciąć na pół, pozbyć się pestek i obrać ze skóry. Marchew obrać ze skóry.
- Obrane warzywa przełożyć do naczynia blendera i rozdrobnić. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Smażyć przez 15 – 20 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową ljutenicę przełożyć do słoików i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować tak jak w tym przepisie, żeby móc przechowywać ją do końca roku. Jeśli planujecie pasteryzować ljutenicę, warto zrobić ją z większych proporcji.
Smacznego!
Na 100g
- 
        Energia (kcal) 
 61.3
- 
        Białko (g) 
 1.2
- 
        Fenyloalanina (mg) 
 47.3