Ziemniaczane księżyce

ziemniaczane księżyce

Porcje: 1

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - całość podsmażyć na oleju, doprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi: ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W szklance przygotować n/białkowy zamiennik jaja PKU. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do puree, następnie przełożyć do miski, dodać zamiennik jaja, skrobię i całość dokładnie wymieszać.

Blat podsypać mąką PKU. Ciasto podzielić na 4 części. ¼ ciasta wyłożyć na blat rozwałkować delikatnie i z jednej części wykrawać za pomocą szklanki 8 kółek. W jedno kółko ciasta włożyć farsz, przyłożyć drugim kółkiem. Całość obrębu zamknąć dociskając palcami brzegi, które można dodatkowo docisnąć widelcem. Przygotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni. Tak samo postępujemy z resztą ciasta - powinno nam wyjść ok. 15 sztuk pierogów. Pierogi można podawać jako główne danie obiadowe z ulubionym sosem n/białkowym PKU oraz w towarzystwie świeżych warzyw z oliwą.

 

Wartość odżywcza

Energia (kcal) na 100g - 119,1kcal

Białko (g) na 100g - 1,7g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 69,7mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.