Ziemniaczane księżyce

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - całość podsmażyć na oleju, doprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi: ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W szklance przygotować n/białkowy zamiennik jaja PKU. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do puree, następnie przełożyć do miski, dodać zamiennik jaja, skrobię i całość dokładnie wymieszać.
Blat podsypać mąką PKU. Ciasto podzielić na 4 części. ¼ ciasta wyłożyć na blat rozwałkować delikatnie i z jednej części wykrawać za pomocą szklanki 8 kółek. W jedno kółko ciasta włożyć farsz, przyłożyć drugim kółkiem. Całość obrębu zamknąć dociskając palcami brzegi, które można dodatkowo docisnąć widelcem. Przygotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni. Tak samo postępujemy z resztą ciasta - powinno nam wyjść ok. 15 sztuk pierogów. Pierogi można podawać jako główne danie obiadowe z ulubionym sosem n/białkowym PKU oraz w towarzystwie świeżych warzyw z oliwą.
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 119,1kcal
Białko (g) na 100g - 1,7g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 69,7mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)