Ciastka z kruchego ciasta

Lista składników:
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Umieść w misce mąkę i cukier.
- Utrzyj margarynę z cukrem opuszkami palców, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Wymieszaj, aż utworzy się ciasto.
- Oprósz ciasto mąką i ugniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij 18 kształtów za pomocą foremek - gwiazdek, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wytnij mniejszą gwiazdkę (najlepiej mniejszą foremką) ze środka każdej większej gwiazdki, umieść w tym miejscu landrynkę (na każdej po jednej landrynce). Mniejsze wycięte gwiazdki umieść na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz większe gwiazdki z landrynkami przez 10-15 min, mniejsze przez 5-10 min. Upieczone gwiazdki powinny mieć lekko brązowy kolor, a landrynki na ich środkach powinny być rozpuszczone.
- Pozostaw ciasteczka na papierze, aż ostygną, a landrynki na środkach gwiazdek będą twarde. Następnie przenieś na kratkę, żeby ostygły całkowicie.
Smacznego!
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 411,4kcal
Białko (g) na 100g - 0,2g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 8,4mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)