Ciastka z kruchego ciasta

GWIAZDKI Z KRUCHEGO CIASTA

Porcje: 1

Lista składników:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Umieść w misce mąkę i cukier.
  3. Utrzyj margarynę z cukrem opuszkami palców, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Wymieszaj, aż utworzy się ciasto.
  4. Oprósz ciasto mąką i ugniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij 18 kształtów za pomocą foremek - gwiazdek, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wytnij mniejszą gwiazdkę (najlepiej mniejszą foremką) ze środka każdej większej gwiazdki, umieść w tym miejscu landrynkę (na każdej po jednej landrynce). Mniejsze wycięte gwiazdki umieść na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Upiecz większe gwiazdki z landrynkami przez 10-15 min, mniejsze przez 5-10 min. Upieczone gwiazdki powinny mieć lekko brązowy kolor, a landrynki na ich środkach powinny być rozpuszczone.
  8. Pozostaw ciasteczka na papierze, aż ostygną, a landrynki na środkach gwiazdek będą twarde. Następnie przenieś na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza

Energia (kcal) na 100g - 411,4kcal

Białko (g) na 100g - 0,2g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 8,4mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.