Faszerowane pieczarki

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Z pieczarek wytnij ogonki i drobno posiekaj. Cukinię pokrój na cienkie paski, a następnie w kostkę. Z bakłażana zetknij skórę i także pokrój w drobną kostkę. Miąższ bakłażana również pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Nie mieszaj! Bakłażan musi się mocno przesmażyć. Następnie dorzuć część bakłażana ze skórą. Dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę praż. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Ząbek czosnku posiekaj. Ogonki pieczarek i czosnek dodaj do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzuć cukinię i paprykę. Listki bazylii pokrój i też dodaj do farszu, a całość dopraw oregano. Chwilę smaż, po czym odstaw gotowy farsz do wystudzenia.
Środek pieczarek skrop niewielką ilością oliwy. Posyp solą, pieprzem i oregano. Ser feta pokrusz, dodaj do farszu i całość wymieszaj. Zacznij faszerować pieczarki. Na wierzch farszu połóż dodatkowe kawałki sera feta. Pieczarki przełóż na gorącą blaszkę i piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika udekoruj je listkami bazylii i skrop oliwą. Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)