Frytki z pietruszki

Frytki z pietruszki

Porcje: 4

Lista składników:

    • 500g

      korzenia pietruszki, obranej

    • 2

      łyżki oliwy

    • ulubione przyprawy, np. słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek

    • sól

  • 1 łyżka oliwy waży 10 g

  • Do obliczeń wartości odżywczej wykorzystano następujące przyprawy: ¼ łyżeczki mielonej papryki i 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
  • Obraną pietruszkę kroimy w słupki.
  • Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól oraz wybrane przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Pietruszkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut lub do uzyskania preferowanej chrupkości.
  • Czas pieczenia zależny będzie od grubości pokrojonych słupków.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    111.17

  • białko

    Białko (g)
    3.4

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    121.32

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.