Frytki z pietruszki
Lista składników:
-
-
500g
korzenia pietruszki, obranej
-
2
łyżki oliwy
-
ulubione przyprawy, np. słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek
-
sól
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
-
Do obliczeń wartości odżywczej wykorzystano następujące przyprawy: ¼ łyżeczki mielonej papryki i 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C
- Obraną pietruszkę kroimy w słupki.
- Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól oraz wybrane przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy.
- Pietruszkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut lub do uzyskania preferowanej chrupkości.
- Czas pieczenia zależny będzie od grubości pokrojonych słupków.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
111.17 -
Białko (g)
3.4 -
Fenyloalanina (mg)
121.32