Łososiowa marchewka

Łososiowa marchewka

Porcje: 1

Lista składników:

    • 500g

      marchwi

    • ½

      łyżeczki wędzonej soli

    • 2

      łyżki oleju takiego jak do smażenia

    • 1,5

      łyżeczki wędzonej soli

    • 2

      łyżki wrzątku

    • 3

      łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno

    • 2

      łyżki sosu sojowego*

    • 1,5

      łyżki octu jabłkowego

    • ½

      łyżeczki kolendry

  • Do podania

    • czerwona cebula

    • koperek

    • kapary

    • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przy pomocy obieraczki marchewkę obrać, a następnie zobierkować na krótkie i grube obierki. Wszystkie obierki wrzucić do miski, dodać olej do smażenia oraz mniejszą część wędzonej soli i porządnie, dokładnie natrzeć obierki dłońmi. Muszą być równo pokryte cienką warstwą oleju.
  2. Tak przygotowaną marchew przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 10 – 12 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Obierki mają być miękkie, ale nie przypalone.
  3. W czasie kiedy obierki się pieką zagotować w czajniku trochę wody i naszykować szklankę. Odmierzyć łyżkę wody, dodać do szklanki i rozpuścić w niej sól. Do słonej mieszanki dodać sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  4. Upieczone, miękkie obierki marchewki włożyć do małego pojemnika, zalać przygotowaną mieszanką, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc. Żeby przyspieszyć proces pojemnik dobrze jest przykryć folią i dociążyć, na przykład słoikiem.
  5. Kiedy marchewka delikatnie się zamarynuje można podawać gravlaxa. Koperek drobno posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Marchew wyłożyć na półmisek lub talerz, posypać cebulką, koperkiem, kaparami, a na koniec skropić sokiem z cytryny. Podawać jako przystawkę albo z pieczywem niskobiałkowym.

*zwróćcie uwagę na zawartość białka w kupowanym sosie sojowym

Porady:

Z łososiowej marchewki można zrobić dziesiątki wspaniałych przekąsek i dań – gravlax to tylko jedna z propozycji.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.