Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Porcje: 4

Lista składników:

  • Sos pomidorowy

    • 15g

      ziaren gorczycy

    • 150g

      cebuli

    • 25g

      cukru

    • 60ml

      octu

    • 50g

      masła

    • 3

      łyżki oleju

    • 50g

      przecieru pomidorowego

    • 2

      liście laurowe

    • pieprz biały do smaku

  • Boczniakowe śledzie

    • 130g

      boczniaków

    • 1

      łyżka oleju

    • Sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju waży 10 g

Sposób przygotowania:

  1. Na 1 łyżce oleju przesmażamy pokrojone w paski boczniaki po 2 minuty z każdej strony.
  2. Zdejmujemy grzyby z patelni, doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Na maśle przesmażamy gorczycę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobne piórka, a kiedy się zeszkli dodajemy przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet i przyprawy. Zagotowujemy i delikatnie studzimy.
  4. Zalewamy boczniaki ciepłym sosem i zamykamy szczelnie w słoiku lub pudełku z wieczkiem.
  5. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej wstawiamy na noc do lodówki.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    172.45

  • białko

    Białko (g)
    1.93

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    75.35

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.