Śledzie z boczniaków (6 porcji)

Śledzie z boczniaków

Porcje: 6

Lista składników:

  • Sos pomidorowy

    • ½

      paczki ziaren gorczycy

    • 250g

      cebuli (1,5 sztuki)

    • 2,5

      łyżki cukru

    • ¼

      szklanki octu

    • 50g

      masła

    • 30ml

      oleju

    • 50g

      przecieru pomidorowego

    • 2

      szt. liścia laurowego

    • pieprz biały do smaku

  • Śledzie

    • sól i pieprz

    • 130g

      boczniaków

    • 10 ml

      oleju (do smażenia)

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju przesmażyć pokrojone w paski boczniaki, po 2 minuty z każdej strony.
  2. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
  3. Na maśle przesmażyć gorczycę, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać przecier, olej, cukier, ocet i przyprawy.
  4. Zalać boczniaki sosem i zamknąć szczelnie w słoiku lub pudełku.
  5. Wstawić do lodówki na noc.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    195.1

  • białko

    Białko (g)
    5.16

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    117.25

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.