Faszerowane pieczarki

przepis na faszerowane pieczarki
  • Data publikacji: 22.09.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 6 pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 100 g sera feta niskobiałkowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

Z pieczarek wytnij ogonki i drobno posiekaj. Cukinię pokrój na cienkie paski, a następnie w kostkę. Z bakłażana zetknij skórę i także pokrój w drobną kostkę. Miąższ bakłażana również pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Nie mieszaj! Bakłażan musi się mocno przesmażyć. Następnie dorzuć część bakłażana ze skórą. Dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę praż. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Ząbek czosnku posiekaj. Ogonki pieczarek i czosnek dodaj do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzuć cukinię i paprykę. Listki bazylii pokrój i też dodaj do farszu, a całość dopraw oregano. Chwilę smaż, po czym odstaw gotowy farsz do wystudzenia.

Środek pieczarek skrop niewielką ilością oliwy. Posyp solą, pieprzem i oregano. Ser feta pokrusz, dodaj do farszu i całość wymieszaj. Zacznij faszerować pieczarki. Na wierzch farszu połóż dodatkowe kawałki sera feta. Pieczarki przełóż na gorącą blaszkę i piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika udekoruj je listkami bazylii i skrop oliwą. Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.