Kulinarny elementarz PKU – przepisy podstawowe
- Data publikacji: 18.04.2024
- 5 min
Złotym standardem leczenia fenyloketonurii jest stosowanie diety ubogofenyloalaninowej.
Po usłyszeniu diagnozy – fenyloketonuria rodzice i opiekunowie dziecka zastanawiają się, co ono będzie mogło jeść. Podstawą diety ubogofenyloalaninowej jest substytut białka (preparat) pozbawiony fenyloalaniny. Uzupełniającymi, dozwolonymi produktami w żywieniu pacjenta z PKU są owoce, warzywa oraz specjalna żywność niskobiałkowa.
W pierwszym okresie życia niemowlę karmione jest preparatem oraz pokarmem mamy lub mlekiem początkowym dla niemowląt będącym źródłem fenyloalaniny. W kolejnych miesiącach następuje wprowadzenie produktów uzupełniających.
Wywar z warzyw
Podstawą zupy zarówno dla niemowląt, jak i starszych pacjentów jest wywar warzywny. Bazę tę wykorzystuje się do ugotowania zupy jarzynowej dla niemowląt, jak również zup smakowych ogórkowej, pomidorowe, dyniowej itp.) dla wszystkich osób z PKU.
Chleb PKU
Pieczywo niskobiałkowe jest bardzo ważnym elementem w żywieniu pacjentów z fenyloketonurią. To podstawa kanapek i dodatek do różnych potraw. Chleb PKU można kupić, ale świeżo upieczony z domowego przepisu jest smaczny i pachnący.
Makaron, pierogi, naleśniki PKU
Niskobiałkowe produkty mączne są źródłem energii i stanowią podstawę do przygotowania wielu dań dla dzieci i dorosłych chorych na fenyloketonurię. Smak niskobiałkowych potraw na bazie produktów mącznych PKU zależy od dodatków. Można je wykorzystać do stworzenia atrakcyjnych dań wytrawnych i słodkich.
Warzywa
Warzywa można spożywać w formie surowej, traktując je jako przekąski i dodatki do kanapek oraz w formie surówek do dań głównych. Podawane w formie przetworzonej (pieczenie, smażenie, gotowanie, grillowanie) są podstawą zup, mogą stanowić dania główne i jarzynki do dania podstawowego.
Owoce
Wspaniała przekąska, dodatek do deserów, ciast oraz baza do wielu potraw, sałatek, koktajli, musów, kompotów.
Napoje
Podstawą jest woda. Jest to najlepszy płyn zaspokajający pragnienie i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Napoje słodzone nie są wskazane ze względu na zawartość cukrów dodanych i innych dodatków (barwniki, konserwanty, stabilizatory itp.), które nie powinny znajdować się w menu każdego człowieka.
Cukier
W czystej formie należy go unikać. Dosładzanie dań nie jest korzystne. Ilość cukru zawarta w owocach i warzywach zabezpiecza potrzeby organizmu.
Przepisy i receptury dań niskobiałkowych oraz zawartość fenyloalaniny, białka i energii znajdują się w poradnikach, na stronach internetowych dedykowanych pacjentom z PKU.
Ich mnogość sprawia, że chorzy na fenyloketonurię mogą mieć urozmaiconą i atrakcyjną dietę.