Calzone

calzone na obiad
  • Data publikacji: 27.05.2021
  • 15 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 500 g mąki n/białkowej PKU,
  • 370 g ciepłej wody,
  • 200 g ProZero*,
  • 30 g oliwy z oliwek,
  • 25 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 9 g babki Płesznik psyllium,
  • 6 g suszonych drożdży instant,
  • 2 g posiekanego czosnku,
  • 1 g ziół prowansalskich,
  • 1 g soli.

Farsz

  • 150 g sera tartego n/białkowego PKU "pizza mozzarella”,
  • 150 g jackfruita,
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 100 g pieczarki uprawnej, świeżej posiekanej,
  • 100 g sosu BBQ,
  • 70 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
  • 60 g pulpy pomidorowej,
  • 62 g oliwy z oliwek,
  • 50 g posiekanej świeżej bazylii,
  • 10 g posiekanego czosnku,
  • mielony, czarny pieprz.

Sposób przygotowania

Do miski wlać ProZero, ciepłą wodę, suszone drożdże i babkę płesznik. Wymieszać całość, aż do połączenia składników. Pozostawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąkę PKU, dodać oliwę z oliwek, sól, zioła prowansalskie, mokre składniki i mieszać ręcznie, aż powstanie ciasto. Ugniatać przez 2 minuty. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wlać na patelnię oliwę z oliwek i smażyć jackfruita, dodać pieprz, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć przez 2 minuty do miękkości. Dodać sos BBQ i dusić przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok. Wrócić do ciasta, oprószyć ręce w mące PKU. Podzielić ciasto na dwie kulki. Rozwałkować jedną kulkę ciasta w owal o długości 30 cm i szerokości 25 cm na 2 porcje, lub długość 15 cm i szerokość 12,5 cm na 4 porcje. Posmarować olejem, a następnie równomiernie rozprowadzić pulpę pomidorową. Dodać połowę nadzienia na połowę ciasta, pozostawiając 1 cm obramowania wokół krawędzi. Posypać połowę serem i bazylią. Złożyć pustą stronę ciasta, aby obejmowała nadzienie i zacisnąć boki, aby je uszczelnić. Posmarować górę oliwą z oliwek. Powtórzyć kroki z drugą kulką ciasta, a następnie piec w piekarniku przez 20–25 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w całości w 2 porcjach w 4 porcjach
Energia (kcal) 3881,14 1940,57 970,28
Białko (g) 16,87 8,43 4,21
Fenyloalanina(mg) 653,85 326,92 163,46

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.