Calzone

calzone

Porcje: 1

Lista składników:

  • Ciasto

    • 500g

      mąki n/białkowej PKU

    • 370g

      ciepłej wody

    • 200g

      ProZero

    • 30g

      oliwy z oliwek

    • 25g

      oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    • 10g

      koncentratu pomidorowego

    • 9g

      babki Płesznik psyllium

    • 6g

      suszonych drożdży instant

    • 2g

      posiekanego czosnku

    • 1

      ziół prowansalskich

    • 1g

      soli

  • Farsz

    • 150g

      sera tartego n/białkowego PKU "pizza mozzarella”

    • 150g

      jackfruita

    • 100g

      czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

    • 100g

      pieczarki uprawnej, świeżej posiekanej

    • 100g

      sosu BBQ

    • 70g

      czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

    • 60g

      pulpy pomidorowej

    • 60g

      oliwy z oliwek

    • 50g

      posiekanej świeżej bazylii

    • 10g

      posiekanego czosnku

Sposób przygotowania:

Do miski wlać ProZero, ciepłą wodę, suszone drożdże i babkę płesznik. Wymieszać całość, aż do połączenia składników. Pozostawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąkę PKU, dodać oliwę z oliwek, sól, zioła prowansalskie, mokre składniki i mieszać ręcznie, aż powstanie ciasto. Ugniatać przez 2 minuty. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wlać na patelnię oliwę z oliwek i smażyć jackfruita, dodać pieprz, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć przez 2 minuty do miękkości. Dodać sos BBQ i dusić przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok. Wrócić do ciasta, oprószyć ręce w mące PKU. Podzielić ciasto na dwie kulki. Rozwałkować jedną kulkę ciasta w owal o długości 30 cm i szerokości 25 cm na 2 porcje, lub długość 15 cm i szerokość 12,5 cm na 4 porcje. Posmarować olejem, a następnie równomiernie rozprowadzić pulpę pomidorową. Dodać połowę nadzienia na połowę ciasta, pozostawiając 1 cm obramowania wokół krawędzi. Posypać połowę serem i bazylią. Złożyć pustą stronę ciasta, aby obejmowała nadzienie i zacisnąć boki, aby je uszczelnić. Posmarować górę oliwą z oliwek. Powtórzyć kroki z drugą kulką ciasta, a następnie piec w piekarniku przez 20–25 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    3881.14

  • białko

    Białko (g)
    16.87

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    653.85

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.