Calzone
Lista składników:
-
Ciasto
-
500g
mąki n/białkowej PKU
-
370g
ciepłej wody
-
200g
ProZero
-
30g
oliwy z oliwek
-
25g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
10g
koncentratu pomidorowego
-
9g
babki Płesznik psyllium
-
6g
suszonych drożdży instant
-
2g
posiekanego czosnku
-
1
ziół prowansalskich
-
1g
soli
-
-
Farsz
-
150g
sera tartego n/białkowego PKU "pizza mozzarella”
-
150g
jackfruita
-
100g
czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
-
100g
pieczarki uprawnej, świeżej posiekanej
-
100g
sosu BBQ
-
70g
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
-
60g
pulpy pomidorowej
-
60g
oliwy z oliwek
-
50g
posiekanej świeżej bazylii
-
10g
posiekanego czosnku
-
Sposób przygotowania:
Do miski wlać ProZero, ciepłą wodę, suszone drożdże i babkę płesznik. Wymieszać całość, aż do połączenia składników. Pozostawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąkę PKU, dodać oliwę z oliwek, sól, zioła prowansalskie, mokre składniki i mieszać ręcznie, aż powstanie ciasto. Ugniatać przez 2 minuty. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wlać na patelnię oliwę z oliwek i smażyć jackfruita, dodać pieprz, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć przez 2 minuty do miękkości. Dodać sos BBQ i dusić przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok. Wrócić do ciasta, oprószyć ręce w mące PKU. Podzielić ciasto na dwie kulki. Rozwałkować jedną kulkę ciasta w owal o długości 30 cm i szerokości 25 cm na 2 porcje, lub długość 15 cm i szerokość 12,5 cm na 4 porcje. Posmarować olejem, a następnie równomiernie rozprowadzić pulpę pomidorową. Dodać połowę nadzienia na połowę ciasta, pozostawiając 1 cm obramowania wokół krawędzi. Posypać połowę serem i bazylią. Złożyć pustą stronę ciasta, aby obejmowała nadzienie i zacisnąć boki, aby je uszczelnić. Posmarować górę oliwą z oliwek. Powtórzyć kroki z drugą kulką ciasta, a następnie piec w piekarniku przez 20–25 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
3881.14 -
Białko (g)
16.87 -
Fenyloalanina (mg)
653.85