Chleb ziemniaczany

chleb ziemniaczany
  • Data publikacji: 02.07.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 10 porcji

  • 250 g mąki n/białkowej PKU,
  • 80 g Pro Zero,
  • 90 g wody,
  • 5 g drożdży suszonych instant,
  • 5 g cukru,
  • 8 g babki płesznik,
  • 6 g soli,
  • 8 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 80 g fioletowych lub słodkich ziemniaków ugotowanych, 
  • 2 g oregano,
  • 2 g bazylii,
  • 0,5 g tymianku.

Przygotowanie

Babkę płesznik, cukier i drożdże wsypać do wody. Odstawić na 10 minut. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć przez praskę. W misce wymieszać mąkę, zioła i sól. Dodać do wody Pro Zero, olej i wymieszać. Do mąki dodać zaczyn i wymieszać. Wyrobić ciasto i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 200 c° przez ok. 35 minut.

Wartość odżywcze

*brak wartości odżywczych w tabelach
Chleb ziemniaczany
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Mąka niskobiałkowa
250
205,7
0,9
45,2
Pro Zero
80
Woda
90
Drożdże suszone instant
5
Cukier
5
Babka plesznik (łupiny)
8
Sól
6
Olej
8
Słodkie ziemniaki
80
Oregano (przyprawa)*
2
Bazylia (przyprawa)*
2
Tymianek (przyprawa)*
0,5
SUMA
536,5

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.