Czerwone smoothie z buraka i...

czerwone smoothie z buraka
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 2-3 porcje

  • 1 burak średniej wielkości (ugotowany lub świeży),
  • 1/3 świeżego ananasa,
  • 1 banan,
  • 1 pomarańcza (wyciśnięty sok),
  • ok. 2 cm kawałek imbiru,
  • 1 szklanka zimnej wody,
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
  2. Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera.
  3. Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka.
  4. Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie. Do dekoracji można użyć seler naciowy lub kawałki ananasa.

Wartości odżywcze

CZERWONE SMOOTHIE Z BURAKA I...
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Burak
100
43,5
0,7
29,5
Ananas
240
Banan
120
Pomarańcza
240
Imbir
5
Woda
250
Sok z cytryny
25
Suma
980

Smacznego!

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.