Czerwone smoothie owocowo-buraczkowe
 
      Lista składników:
- 
                - 
              100g 1 średni burak, świeży* 
- 
              240g ⅓ świeżego ananasa 
- 
              1 banan, 120g 
- 
              1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 240 g 
- 
              1 plasterek imbiru, 10g 
- 
              1 szklanka zimnej wody, 250g 
- 
              2 łyżki soku z limonki lub cytryny, 12g 
 
- 
              
- 
        *Zamiast buraka świeżego, można użyć buraka gotowanego, co pozwoli na uzyskanie gładszej konsystencji i nieznacznie zmieni wartości odżywcze. 
Sposób przygotowania:
- Buraka kroimy na kawałki i wkładamy do kielicha blendera.
- Dodajemy pokrojone w kostki miękkie i soczyste części obranego ananasa, i obranego banana. Dodajemy sok z pomarańczy, posiekany plasterek imbiru, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Miksujemy na gładkie smoothie.
W 1 porcji
- 
        Energia (kcal) 
 102.35
- 
        Białko (g) 
 1.48
- 
        Fenyloalanina (mg) 
 52