Bataty i marchewka garam masala z dipem mango

bataty z garam masala

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      średni batat, 300 g po obraniu

    • 2

      marchewki, 100 g po obraniu

    • 1

      mała cebula pokrojona w piórka, 80 g

    • 100g

      pomidorów krojonych z puszki lub 1 średni pomidor pozbawiony skórki i pokrojony w kostkę

    • 5

      łyżek oleju rzepakowego, 50 g

    • sól i pieprz

    • ½

      łyżeczki ziaren mielonej kolendry

    • ½

      łyżki mielonego kuminu

    • 1

      łyżka przyprawy garam masala

  • Dip mango

    • 60g

      wegańskiego naturalnego „jogurtu” na bazie kokosa

    • 30g

      chutney z mango

    • 10g

      świeżo posiekanej mięty

  • Do przeliczenia wartości odżywczej dipu mango wykorzystano wegański „jogurt” na bazie kokosa o zawartości białka 0,6 g/100g oraz Chutney Mango o zawartości białka 0,4 g/100 g produktu.

Sposób przygotowania:

  • Obranego batata i marchewkę kroimy w grubą kostkę.
  • Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone bataty i marchew i gotujemy je przez 5 minut.
  • Warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • W rondelku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę. Dodajemy bataty i marchew. Smażymy 5 minut.
  • Dodajemy przyprawy i pomidory, następnie całość dusimy przez 15 minut.
  • Przygotowujemy dip mieszając jogurt, chutney z mango i posiekaną miętę.
  • Potrawę serwujemy z dipem.
W 1 porcji z dipem mango:
  • kcal

    Energia (kcal)
    235.1

  • białko

    Białko (g)
    2.45

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    113.42

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.