Biała kiełbaska z boczniaków i jackfruita

Kiełbasa biała z jackfruitem

Porcje: 8

Lista składników:

    • 100g

      boczniaków

    • 100g

      jackfruita w zalewie

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 1

      mała cebula, 75 g

    • 3

      łyżki oleju, 30 g

    • 200g

      ugotowanych ziemniaków

    • 2

      łyżeczki majeranku, 6 g

    • 1

      płaska łyżeczka soli, 4 g

    • ½

      łyżeczki pieprzu mielonego, 2 g

    • 1

      płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 3 g

  • W przepisie i do przeliczenia wartości odżywczej wykorzystano jackfruit w zalewie o zawartości białka 0,7g/100g produktu.

Sposób przygotowania:

  • Boczniaka, jackfruita, cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub siekamy w blenderze z ostrzem ‘s’.
  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami (przesmażonymi bocznkiakami z jackfruitem oraz przyprawami).
  • Przygotowanym farszem nadziewamy jelita na kiełbasę i obgotowujemy w osolonej wodzie.
  • Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Ważne! Nie należy zjadać osłonki wykorzystanej do formowania kiełbasy. Przed jedzeniem należy ją usunąć.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    96

  • białko

    Białko (g)
    1.68

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    10.1

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.