Biała kiełbaska z boczniaków i jackfruita

Lista składników:
-
-
100g
boczniaków
-
100g
jackfruita w zalewie
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
1
mała cebula, 75 g
-
3
łyżki oleju, 30 g
-
200g
ugotowanych ziemniaków
-
2
łyżeczki majeranku, 6 g
-
1
płaska łyżeczka soli, 4 g
-
½
łyżeczki pieprzu mielonego, 2 g
-
1
płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 3 g
-
-
W przepisie i do przeliczenia wartości odżywczej wykorzystano jackfruit w zalewie o zawartości białka 0,7g/100g produktu.
Sposób przygotowania:
- Boczniaka, jackfruita, cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub siekamy w blenderze z ostrzem ‘s’.
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami (przesmażonymi bocznkiakami z jackfruitem oraz przyprawami).
- Przygotowanym farszem nadziewamy jelita na kiełbasę i obgotowujemy w osolonej wodzie.
- Pozostawiamy do wystudzenia.
- Ważne! Nie należy zjadać osłonki wykorzystanej do formowania kiełbasy. Przed jedzeniem należy ją usunąć.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
96 -
Białko (g)
1.68 -
Fenyloalanina (mg)
10.1