Bigos wigilijny
Lista składników:
-
-
500g
kapusty kiszonej
-
1
główka kapusty
-
2
cebule
-
30g
suszonych boczniaków
-
1
słoiczek koncentratu pomidorowego (około 1/2 szklanki)
-
3
listki laurowe
-
2
ziela angielskie
-
sól, pieprz i cukier
-
woda
-
olej
-
Sposób przygotowania:
1. Suszone boczniaki zalej wrzątkiem na dzień przed przygotowywaniem bigosu.
2. Następnego dnia posiekaj cebulę w piórka i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Dodaj sól i podsmaż do miękkości.
3. Dodaj kapustę kiszoną oraz odrobinę wody, całość przykryj i duś na małym ogniu.
4. Po około 30 minutach dodaj do garnka poszatkowaną drobno kapustę oraz boczniaki pocięte w paski wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli to konieczne dodaj więcej wody, tak aby nie przypalić kapusty. Przykryj i duś około godzinę. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i wodę (najlepiej 2 małe słoiczki po koncentracie). Ponownie przykryj i duś. Po kilkunastu minutach spróbuj kapusty i ewentualnie dopraw solą, pieprzem lub cukrem. Gdy kapusta będzie miękka to znak, że potrawa jest gotowa.
Bigos jest najlepszy po kilku dniach, kiedy intensywność smaków się wzmocni.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)