Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

Porcje: 12

Lista składników:

    • 500g

      kapusty kiszonej, odciśniętej z soku

    • 1

      główka białej ‘słodkiej’ kapusty, 1,5 kg

    • 2

      cebule, 200 g

    • 3

      cebule, 200 g

    • 10g

      suszonych grzybów, np. podgrzybków

    • 1

      mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 80 g

    • 3

      liście laurowe

    • 2

      liście laurowe

    • woda

    • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Dzień przed przygotowaniem bigosu suszone grzyby zalewamy  wrzątkiem.
  • Olej rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, sól i smażymy do miękkości.
  • Dodajemy kiszoną kapustę i całość podlewamy niewielką ilością wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
  • Po około 30 minutach dodajemy poszatkowaną drobno białą kapustę oraz posiekane grzyby (wodę w której się moczyły dodajemy także do garnka z kapustą).
  • Do garnka dajemy ziele angielskie i liście laurowe. W razie konieczności podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy około godzinę.
  • Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość wody. Kontynuujemy duszenie przez kilkanaście kolejnych minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    78.5

  • białko

    Białko (g)
    3.18

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    124.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.