Bigos wigilijny

Lista składników:
-
-
500g
kapusty kiszonej, odciśniętej z soku
-
1
główka białej ‘słodkiej’ kapusty, 1,5 kg
-
2
cebule, 200 g
-
3
cebule, 200 g
-
10g
suszonych grzybów, np. podgrzybków
-
1
mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 80 g
-
3
liście laurowe
-
2
liście laurowe
-
woda
-
Sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Dzień przed przygotowaniem bigosu suszone grzyby zalewamy wrzątkiem.
- Olej rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, sól i smażymy do miękkości.
- Dodajemy kiszoną kapustę i całość podlewamy niewielką ilością wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
- Po około 30 minutach dodajemy poszatkowaną drobno białą kapustę oraz posiekane grzyby (wodę w której się moczyły dodajemy także do garnka z kapustą).
- Do garnka dajemy ziele angielskie i liście laurowe. W razie konieczności podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy około godzinę.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość wody. Kontynuujemy duszenie przez kilkanaście kolejnych minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
78.5 -
Białko (g)
3.18 -
Fenyloalanina (mg)
124.7