Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

Porcje:

Lista składników:

    • 500g

      kapusty kiszonej

    • 1

      główka kapusty

    • 2

      cebule

    • 30g

      suszonych boczniaków

    • 1

      słoiczek koncentratu pomidorowego (około 1/2 szklanki)

    • 3

      listki laurowe

    • 2

      ziela angielskie

    • sól, pieprz i cukier

    • woda

    • olej

Sposób przygotowania:

1. Suszone boczniaki zalej wrzątkiem na dzień przed przygotowywaniem bigosu.

2. Następnego dnia posiekaj cebulę w piórka i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Dodaj sól i podsmaż do miękkości.

3. Dodaj kapustę kiszoną oraz odrobinę wody, całość przykryj i duś na małym ogniu.

4. Po około 30 minutach dodaj do garnka poszatkowaną drobno kapustę oraz boczniaki pocięte w paski wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli to konieczne dodaj więcej wody, tak aby nie przypalić kapusty. Przykryj i duś około godzinę. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i wodę (najlepiej 2 małe słoiczki po koncentracie). Ponownie przykryj i duś. Po kilkunastu minutach spróbuj kapusty i ewentualnie dopraw solą, pieprzem lub cukrem. Gdy kapusta będzie miękka to znak, że potrawa jest gotowa.

Bigos jest najlepszy po kilku dniach, kiedy intensywność smaków się wzmocni.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.