Bigos wigilijny
      Lista składników:
- 
                
- 
              
500g
kapusty kiszonej, odciśniętej z soku
 - 
              
1
główka białej ‘słodkiej’ kapusty, 1,5 kg
 - 
              
2
cebule, 200 g
 - 
              
3
cebule, 200 g
 - 
              
10g
suszonych grzybów, np. podgrzybków
 - 
              
1
mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 80 g
 - 
              
3
liście laurowe
 - 
              
2
liście laurowe
 - 
              
woda
 - 
              
Sól i pieprz
 
 - 
              
 
Sposób przygotowania:
- Dzień przed przygotowaniem bigosu suszone grzyby zalewamy wrzątkiem.
 - Olej rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, sól i smażymy do miękkości.
 - Dodajemy kiszoną kapustę i całość podlewamy niewielką ilością wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
 - Po około 30 minutach dodajemy poszatkowaną drobno białą kapustę oraz posiekane grzyby (wodę w której się moczyły dodajemy także do garnka z kapustą).
 - Do garnka dajemy ziele angielskie i liście laurowe. W razie konieczności podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy około godzinę.
 - Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość wody. Kontynuujemy duszenie przez kilkanaście kolejnych minut.
 - Doprawiamy solą i pieprzem.
 
W 1 porcji
- 
      
      Energia (kcal)
78.5 - 
      
      Białko (g)
3.18 - 
      
      Fenyloalanina (mg)
124.7