Boczek z bakłażana

Lista składników:
-
-
1
średni bakłażan, 240 g
-
2
łyżki sosu sojowego*, 10 g
-
2
łyżki oliwy extra virgin, 20 g
-
1
łyżka syropu klonowego, 10 g
-
1
łyżeczka mielonej wędzonej papryki
-
Solidna szczypta mielonego pieprzu
-
Szczypta soli
-
-
*Do przeliczenia wartości odżywczej przepisu wykorzystano sos sojowy o zawartości białka 8,1 g/100g.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Bakłażana kroimy wzdłuż na ok. 1/2 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce mieszamy składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka smarujemy bakłażana z obu stron po kilka razy aż skończy się marynata.
- Blaszkę z bakłażanem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
- Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, burgerów czy tortilli.
W 1 porcji*
-
Energia (kcal)
27.82 -
Białko (g)
1.05 -
Fenyloalanina (mg)
147.17