Boczek z bakłażana
![boczek z bakłażana](/sites/site.prod.vitapku.pl/files/2023-07/boczek-z-baklazana-obiad.png)
Lista składników:
-
-
1
średni bakłażan
-
2
łyżki sosu sojowego
-
2
łyżki oliwy extra vergine
-
1
łyżka syropu klonowego
-
1
łyżeczka mielonej wędzonej papryki
-
½
łyżeczki zmielonego pieprzu
-
odrobina soli
-
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażana pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka posmarować bakłażana z jednej strony. Przełożyć na drugą stronę i ponownie posmarować marynatą. Znów przewrócić i nasączać bakłażana aż do wyczerpania marynaty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut. W ten sposób przygotowanego bakłażana można traktować jako dodatek do kanapek np. z pomidorem, sałatą lub/i awokado oraz majonezem lub hummusem.
Na 100g
-
Energia (kcal)
99.6 -
Białko (g)
1.9 -
Fenyloalanina (mg)
83.7