Boczek z bakłażana

boczek z bakłażana

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      średni bakłażan, 240 g

    • 2

      łyżki sosu sojowego*, 10 g

    • 2

      łyżki oliwy extra virgin, 20 g

    • 1

      łyżka syropu klonowego, 10 g

    • 1

      łyżeczka mielonej wędzonej papryki

    • Solidna szczypta mielonego pieprzu

    • Szczypta soli

  • *Do przeliczenia wartości odżywczej przepisu wykorzystano sos sojowy o zawartości białka 8,1 g/100g.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na ok. 1/2 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W miseczce mieszamy składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka smarujemy bakłażana z obu stron po kilka razy aż skończy się marynata.
  • Blaszkę z bakłażanem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
  • Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, burgerów czy tortilli.
W 1 porcji*
  • kcal

    Energia (kcal)
    27.82

  • białko

    Białko (g)
    1.05

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    147.17

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.