Boczek z bakłażana

boczek z bakłażana

Porcje: 1

Lista składników:

    • 1

      średni bakłażan

    • 2

      łyżki sosu sojowego

    • 2

      łyżki oliwy extra vergine

    • 1

      łyżka syropu klonowego

    • 1

      łyżeczka mielonej wędzonej papryki

    • ½

      łyżeczki zmielonego pieprzu

    • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażana pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka posmarować bakłażana z jednej strony. Przełożyć na drugą stronę i ponownie posmarować marynatą. Znów przewrócić i nasączać bakłażana aż do wyczerpania marynaty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut. W ten sposób przygotowanego bakłażana można traktować jako dodatek do kanapek np. z pomidorem, sałatą lub/i awokado oraz majonezem lub hummusem.

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    99.6

  • białko

    Białko (g)
    1.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    83.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.