Bułka do burgerów i kanapek

Bułka na burgery

Porcje: 4

Lista składników:

    • 220g

      mąki PKU

    • 80ml

      ciepłej wody

    • 20g

      cukru

    • 8g

      babki płesznik

    • 4g

      drożdży instant

    • 3

      łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka oliwy waży 10 g

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, 2 łyżki oliwy, drożdże, łuskę babki płesznik oraz cukier łączymy ze sobą w niedużej misce i odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.
  2. Mąkę PKU wsypujemy do większej miski i dodajemy mieszaninę z babką płesznik. Za pomocą dłoni mieszamy do połączenia mokrych i suchych składników.
  3. Ciasto zagniatamy przez 3-5 minut, a następnie odstawiamy do odpoczynku na 20 minut.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
  5. Ciasto dzielimy na cztery równe części i ręcznie formujemy bułki.
  6. Umieszczamy je na blasze do pieczenia i smarujemy pozostałym oliwą.
  7. Pieczemy przez 20 minut do złotego koloru.
W 1 sztuce
  • kcal

    Energia (kcal)
    223.9

  • białko

    Białko (g)
    0.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    34.55

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.