Bułka do burgerów i kanapek
Lista składników:
-
-
220g
mąki PKU
-
80ml
ciepłej wody
-
20g
cukru
-
8g
babki płesznik
-
4g
drożdży instant
-
3
łyżki oliwy z oliwek
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Wodę, 2 łyżki oliwy, drożdże, łuskę babki płesznik oraz cukier łączymy ze sobą w niedużej misce i odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.
- Mąkę PKU wsypujemy do większej miski i dodajemy mieszaninę z babką płesznik. Za pomocą dłoni mieszamy do połączenia mokrych i suchych składników.
- Ciasto zagniatamy przez 3-5 minut, a następnie odstawiamy do odpoczynku na 20 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
- Ciasto dzielimy na cztery równe części i ręcznie formujemy bułki.
- Umieszczamy je na blasze do pieczenia i smarujemy pozostałym oliwą.
- Pieczemy przez 20 minut do złotego koloru.
W 1 sztuce
-
Energia (kcal)
223.9 -
Białko (g)
0.5 -
Fenyloalanina (mg)
34.55