Bułki do burgerów i kanapek
![Bułka na burgery](/sites/site.prod.vitapku.pl/files/2023-07/bulka-a-burgery-obiad.jpg)
Lista składników:
-
-
220g
mąki krakowskiej PKU (Balviten)
-
80ml
ciepłej wody
-
20g
cukru
-
8g
łuski babki płesznik (Psyllium husk)
-
4g
drożdży instant
-
3
łyżki oliwy, 30 g
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Wodę, 2 łyżki oliwy, drożdże, łuskę babki płesznik oraz cukier łączymy ze sobą w niedużej misce i odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.
- Mąkę PKU wsypujemy do większej miski i dodajemy zaczyn z babką płesznik. Za pomocą dłoni mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto zagniatamy przez 3-5 minut, a następnie odstawiamy do odpoczynku na 20 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
- Ciasto dzielimy na cztery równe części i ręcznie formujemy bułki.
- Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i smarujemy pozostałą oliwą.
- Pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
225.92 -
Białko (g)
0.5 -
Fenyloalanina (mg)
34.55