Burger z pieczarką portobello i sosem BBQ

Burger z pieczarką

Porcje: 1

Lista składników:

    • 1

      mały ogórek małosolny, 30 g

    • 2

      łyżki sosu BBQ*, 40 g

    • 2

      plasterki pomidora, 30 g

    • 2

      liście sałaty, 10 g

    • 1

      łyżka oliwy, 10 g

    • 1

      bułka PKU (z przepisu Bułki do burgerów i kanapek)

    • 1

      duża pieczarka portobello umyta i obrana**, 80 g

    • Szczypta papryki słodkiej mielonej

    • Szczypta papryki ostrej mielonej

    • Pieprz i sól do smaku

  • * Do obliczeń wartości odżywczej wykorzystano Sos BBQ marki Heinz o zawartości białka 0,8 g/100g.

  • ** Wartość odżywcza pieczarki portobello (w 100g) na podstawie USDA Food Data Central https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169255/nutrients wynosi Energia: 22 kcal, Białko 2,11 g, Phe 76 g.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy patelnię grillową.
  • W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy olej i przyprawy, a następnie nacieramy nią pieczarkę.  
  • Grillujemy pieczarkę po 4 minuty z każdej strony.
  • Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy każdą z połówek z każdej strony.
  • Dolną część bułki smarujemy sosem BBQ, nakładamy sałatę, grillowaną pieczarkę, plastry pomidora i ogórków małosolnych. Przykrywamy górną częścią bułki.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    1418.22

  • białko

    Białko (g)
    3.2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    123.85

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.