Burger z pieczarką portobello i sosem BBQ
Lista składników:
-
-
1
mały ogórek małosolny, 30 g
-
2
łyżki sosu BBQ*, 40 g
-
2
plasterki pomidora, 30 g
-
2
liście sałaty, 10 g
-
1
łyżka oliwy, 10 g
-
1
bułka PKU (z przepisu Bułki do burgerów i kanapek)
-
1
duża pieczarka portobello umyta i obrana**, 80 g
-
Szczypta papryki słodkiej mielonej
-
Szczypta papryki ostrej mielonej
-
Pieprz i sól do smaku
-
-
* Do obliczeń wartości odżywczej wykorzystano Sos BBQ marki Heinz o zawartości białka 0,8 g/100g.
-
** Wartość odżywcza pieczarki portobello (w 100g) na podstawie USDA Food Data Central https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169255/nutrients wynosi Energia: 22 kcal, Białko 2,11 g, Phe 76 g.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy olej i przyprawy, a następnie nacieramy nią pieczarkę.
- Grillujemy pieczarkę po 4 minuty z każdej strony.
- Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy każdą z połówek z każdej strony.
- Dolną część bułki smarujemy sosem BBQ, nakładamy sałatę, grillowaną pieczarkę, plastry pomidora i ogórków małosolnych. Przykrywamy górną częścią bułki.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
1418.22 -
Białko (g)
3.2 -
Fenyloalanina (mg)
123.85