Burrito z warzywami
Lista składników:
-
Ciasto
-
280g
mąki Glutenex
-
1
łyżeczka babki płesznik
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
200ml
wody
-
-
Farsz
-
25g
cebuli czerwonej
-
4g
czosnku
-
50g
awokado
-
25g
pora
-
80g
cukinii
-
50g
papryki czerwonej
-
40ml
oleju
-
3g
soli
-
3g
pieprzu ziołowego
-
2g
pieprzu
-
2g
imbiru mielonego suszonego
-
2g
kolendry mielonej
-
40g
cebuli perłowej z zalewy (0,8 g białka na 100 g)
-
Sposób przygotowania:
Ciasto
Do ciepłej wody dodać babkę płesznik i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wodę wymieszaną z babką płesznik. Połączyć wszystko i zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery części i rozwałkować placki. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta smażyć oddzielnie na suchej patelni, aż w środku placka pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdjąć i wystudzić.
Farsz
Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać drobno, awokado pokroić w kostkę. Por, cukinię i paprykę pokroić w paski. Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dodać por i paprykę, smażyć przez około 4 minuty. Dodać awokado i cukinię, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać przyprawy, cebulę perłową, wymieszać. Przełożyć do miski i wystudzić.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)