Burrito z warzywami

burrito z warzywami

Porcje: 1

Lista składników:

  • Ciasto

    • 280g

      mąki Glutenex

    • 1

      łyżeczka babki płesznik

    • 1

      łyżeczka proszku do pieczenia

    • 200ml

      wody

  • Farsz

    • 25g

      cebuli czerwonej

    • 4g

      czosnku

    • 50g

      awokado

    • 25g

      pora

    • 80g

      cukinii

    • 50g

      papryki czerwonej

    • 40ml

      oleju

    • 3g

      soli

    • 3g

      pieprzu ziołowego

    • 2g

      pieprzu

    • 2g

      imbiru mielonego suszonego

    • 2g

      kolendry mielonej

    • 40g

      cebuli perłowej z zalewy (0,8 g białka na 100 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto

Do ciepłej wody dodać babkę płesznik i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wodę wymieszaną z babką płesznik. Połączyć wszystko i zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery części i rozwałkować placki. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta smażyć oddzielnie na suchej patelni, aż w środku placka pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdjąć i wystudzić.

Farsz

Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać drobno, awokado pokroić w kostkę. Por, cukinię i paprykę pokroić w paski. Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dodać por i paprykę, smażyć przez około 4 minuty. Dodać awokado i cukinię, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać przyprawy, cebulę perłową, wymieszać. Przełożyć do miski i wystudzić.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.