Cebulowe Bhaji

Lista składników:
-
-
80g
1 mała czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka
-
3g
½ papryczki chili bez nasion, posiekana
-
70g
½ zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
-
10g
1 garść liści kolendry, posiekanej
-
2g
½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
-
2g
½ przyprawy curry
-
1g
¼ łyżeczki chili w proszku
-
2g
½ łyżeczki garam masala
-
5g
1 ząbek czosnku, posiekany
-
100g
mąki niskobiałkowej PKU
-
80ml
ProZero
-
sól, pieprz do smaku
-
-
Dodatkowo
-
Olej do smażenia*
-
-
*Wartość energetyczna w przeliczeniach jest przybliżona ze względu na możliwe różnice w ilości wchłoniętego oleju podczas smażenia
Sposób przygotowania:
- Frytkownice z olejem rozgrzewamy do 180 °C (Można również użyć głębokiej patelni z olejem).
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
- Formujemy 4 kulki.
- Smażymy na rozgrzanym oleju około 10 minut.
- Wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
184.9 -
Białko (g)
0.9 -
Fenyloalanina (mg)
35.43