Ciasto na makaron

Lista składników:
-
-
250g
mąki niskobiałkowej PKU
-
160ml
wody
-
2
łyżki oliwy
-
10g
łuski babki płesznik (Psyllium Husk)
-
2g
½ łyżeczki soli
-
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku z pokrywką wstawiamy wodę z odrobiną soli do gotowania.
- Łuskę babki płesznik moczymy w 60 ml wody przez 10 minut.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy namoczoną babkę płesznik i sól. Mieszamy.
- Następie dolewamy pozostałe 100 ml wody i wyrabiamy ciasto jak na makaron.
- Ciasto umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czysta wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na 10 minut.
- Stolnicę lub blat podsypujemy niewielką ilością mąki PKU, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je i za pomocą bardzo ostrego noża kroimy w cieńsze lub grubsze paski i delikatnie podrzucając pomiędzy palcami rozsypujemy po całej stolnicy.
- Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4-6 minut (do pożądanej miękkości) i odcedzamy.
- Podajemy z ulubionym sosem lub warzywami.
W całości
-
Energia (kcal)
795.9 -
Białko (g)
0.5 -
Fenyloalanina (mg)
77.5