Ciasto na makaron

ciasto

Porcje: 6

Lista składników:

    • 250g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 160ml

      wody

    • 2

      łyżki oliwy

    • 10g

      łuski babki płesznik (Psyllium Husk)

    • 2g

      ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku z pokrywką wstawiamy wodę z odrobiną soli do gotowania.
  • Łuskę babki płesznik moczymy w 60 ml wody przez 10 minut.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy namoczoną babkę płesznik i sól. Mieszamy.
  • Następie dolewamy pozostałe 100 ml wody i wyrabiamy ciasto jak na makaron.
  • Ciasto umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czysta wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na 10 minut.
  • Stolnicę lub blat podsypujemy niewielką ilością mąki PKU, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je i za pomocą bardzo ostrego noża kroimy w cieńsze lub grubsze paski i delikatnie podrzucając pomiędzy palcami rozsypujemy po całej stolnicy.
  • Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy  przez 4-6 minut (do pożądanej miękkości) i odcedzamy.
  • Podajemy z ulubionym sosem lub warzywami.
W całości
  • kcal

    Energia (kcal)
    795.9

  • białko

    Białko (g)
    0.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    77.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.