Ciasto naleśnikowe na świąteczne krokiety i nie tylko
Lista składników:
-
-
80 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
½
80 g
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
1
łyżeczka masła extra 82% tłuszczu
-
200 g
ProZero
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego 30%
-
2
łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 20g
-
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zioła i mieszamy.
- Następnie dodajemy ProZero, roztopione masło, koncentrat pomidorowy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzewamy patelnię teflonową, dodajemy odrobinę oleju i wlewamy ciasto (rozlewamy równomiernie po całej patelni).
- Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Po wystudzeniu naleśników umieszczamy w nim dowolony farsz.
- Obtaczamy w bułce tartej PKU i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
144.5 -
Białko (g)
0.47 -
Fenyloalanina (mg)
20.35