Ciasto naleśnikowe na świąteczne krokiety i nie tylko

Świąteczne krokiety

Porcje: 4

Lista składników:

    • 80 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • ½

      80 g

    • 1

      łyżeczka ziół prowansalskich

    • 1

      łyżeczka masła extra 82% tłuszczu

    • 200 g

      ProZero

    • 1

      łyżka koncentratu pomidorowego 30%

    • 2

      łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 20g

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zioła i mieszamy.
  • Następnie dodajemy ProZero, roztopione masło, koncentrat pomidorowy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Rozgrzewamy patelnię teflonową, dodajemy odrobinę oleju i wlewamy ciasto (rozlewamy równomiernie po całej patelni).
  • Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  • Po wystudzeniu naleśników umieszczamy w nim dowolony farsz.
  • Obtaczamy w bułce tartej PKU i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    144.5

  • białko

    Białko (g)
    0.47

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    20.35

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.