Curry z cukinią i warzywami

Lista składników:
-
-
300g
4 marchewki
-
90g
1 ziemniak
-
500g
1 duża cukinia
-
300g
1 średni bakłażan
-
50g
½ cebuli
-
12g
2 zielone papryczki chili, bez pestek
-
10g
1 garść liści kolendry, posiekanej
-
400ml
ProZero
-
2g
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-
40g
2 łyżki oleju kokosowego
-
3g
4 cm świeżej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej
-
24g
Sok z jednej limonki
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
- Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
- Cukinię kroimy na półplasterki, a bakłażana w kostkę.
- Cebulę i papryczki chili siekamy, a następnie wkładamy je do pojemnika blendera, dodajemy niewielką ilość ProZero oraz kmin rzymski i miksujemy na pastę.
- Na dnie szerokiego dużego garnka rozgrzewamy olej z obraną i startą świeżą kurkumą lub wsypujemy mieloną i podgrzewamy przez pół minuty.
- Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz resztę ProZero. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Wlewamy zmiksowaną pastę, posiekaną kolendrę, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5-10 minut.
- Dodajemy sok z limonki i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Zagotowujemy.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
125.46 -
Białko (g)
2.03 -
Fenyloalanina (mg)
87.7