Curry z cukinią i warzywami
Lista składników:
-
-
300g
marchewki
-
1
ziemniak
-
500g
cukinii
-
300g
bakłażana
-
¼
cebuli
-
2
zielone papryczki chili
-
400 ml
ProZero
-
½
łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-
4 cm
świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka mielonej
-
1
limonka
-
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić na półplasterki, a bakłażana w kostkę. Cebulę i papryczki posiekać - pozbywając się wcześniej nasion. Następnie włożyć je do pojemnika blendera, dodać niewielką ilość ProZero oraz kmin rzymski. Całość zmiksować na pastę.
Do szerokiego dużego garnka włożyć kurkumę świeżą (obraną i startą na drobnej tarce), podgrzewać przez pół minuty. Dodać wszystkie pokrojone warzywa oraz resztę ProZero. Zagotować pod przykryciem, następnie gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Wlać zmiksowaną pastę, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut. Dodać sok z limonki i doprawić całość solą oraz pieprzem.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)