Curry z cukinią i warzywami

Curry z cukinią i warzywami

Porcje:

Lista składników:

    • 300g

      marchewki

    • 1

      ziemniak

    • 500g

      cukinii

    • 300g

      bakłażana

    • ¼

      cebuli

    • 2

      zielone papryczki chili

    • 400 ml

      ProZero

    • ½

      łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    • 4 cm

      świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka mielonej

    • 1

      limonka

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić na półplasterki, a bakłażana w kostkę. Cebulę i papryczki posiekać - pozbywając się wcześniej nasion. Następnie włożyć je do pojemnika blendera, dodać niewielką ilość ProZero oraz kmin rzymski. Całość zmiksować na pastę.

Do szerokiego dużego garnka włożyć kurkumę świeżą (obraną i startą na drobnej tarce), podgrzewać przez pół minuty. Dodać wszystkie pokrojone warzywa oraz resztę ProZero. Zagotować pod przykryciem, następnie gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Wlać zmiksowaną pastę, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut. Dodać sok z limonki i doprawić całość solą oraz pieprzem.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.