Curry z cukinią i warzywami

Curry z cukinią i warzywami

Porcje: 8

Lista składników:

    • 300g

      4 marchewki

    • 90g

      1 ziemniak

    • 500g

      1 duża cukinia

    • 300g

      1 średni bakłażan

    • 50g

      ½ cebuli

    • 12g

      2 zielone papryczki chili, bez pestek

    • 10g

      1 garść liści kolendry, posiekanej

    • 400ml

      ProZero

    • 2g

      ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    • 40g

      2 łyżki oleju kokosowego

    • 3g

      4 cm świeżej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej

    • 24g

      Sok z jednej limonki

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
  • Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Cukinię kroimy na półplasterki, a bakłażana w kostkę.
  • Cebulę i papryczki chili siekamy, a następnie wkładamy je do pojemnika blendera, dodajemy niewielką ilość ProZero oraz kmin rzymski i miksujemy na pastę.
  • Na dnie szerokiego dużego garnka rozgrzewamy olej z obraną i startą świeżą kurkumą lub wsypujemy mieloną i podgrzewamy przez pół minuty.
  • Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz resztę ProZero. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  • Wlewamy zmiksowaną pastę, posiekaną kolendrę, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5-10 minut.
  • Dodajemy sok z limonki i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Zagotowujemy.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    125.46

  • białko

    Białko (g)
    2.03

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    87.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.