Curry z młodych ziemniaków i kalafiora

Curry z młodych ziemniaków i kalafiora

Porcje:

Lista składników:

    • 3cm

      świeżego imbiru

    • 2

      ząbki czosnku

    • 1

      mała cebula

    • 250ml

      wody

    • 1

      łyżka oleju roślinnego

    • 6

      sztuk kardamonu

    • 1

      łyżeczka kminu rzymskiego

    • 1

      łyżeczka kurkumy

    • 350ml

      ProZero

    • 1

      papryczka chili

    • 5

      młodych ziemniaków

    • 1

      łyżeczka brązowego cukru

    • młodego kalafiora

    • ½

      cukinii

Sposób przygotowania:

Imbir, czosnek oraz cebulę obrać i pokroić na plastry. Włożyć do blendera, dolać 50 ml wody i zmiksować na pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pastę i smażyć, mieszając co chwilę przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać kardamon, a na koniec wsypać kmin rzymski i kurkumę. Wlać 250 ml wody oraz ProZero. Dodać obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i cukier. Wymieszać całość i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Dodać różyczki kalafiora, pokrojoną cebulę i zagotować. Można podawać z limonką i posiekaną, świeżą kolendrą.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.