Grillowany bakłażan w pomidorach

Lista składników:
-
-
1
duży bakłażan, 300 g
-
2
łyżki oliwy
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
2g
Kilka listków kolendry
-
2g
Kilka listków mięty
-
1
puszka pomidorów krojonych, 400 g
-
1
łyżeczka słodkiej papryki, 3 g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Bakłażana kroimy w plastry grubości około 1 cm.
- Każdy plaster grillujemy na patelni grillowej z każdej ze stron przez ok 2 minuty.
- Następnie na zwykłą patelnię wlewamy oliwę i układamy w niej plastry zgrillowanego bakłażana (plastry mogą być ułożone warstwami), dodajemy krojone pomidory, przeciśnięty czosnek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
- Dusimy około 5-7 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, posypujemy ziołami i zajadamy!
W całości
-
Energia (kcal)
331.8 -
Białko (g)
7 -
Fenyloalanina (mg)
280.2