Grillowany bakłażan w pomidorach

Grillowany bakłażan w pomidorach

Porcje:

Lista składników:

    • 1

      duży bakłażan, 300 g

    • 2

      łyżki oliwy

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 2g

      Kilka listków kolendry

    • 2g

      Kilka listków mięty

    • 1

      puszka pomidorów krojonych, 400 g

    • 1

      łyżeczka słodkiej papryki, 3 g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana kroimy w plastry grubości około 1 cm.
  • Każdy plaster grillujemy na patelni grillowej z każdej ze stron przez ok 2 minuty.
  • Następnie na zwykłą patelnię wlewamy oliwę i układamy w niej plastry zgrillowanego bakłażana (plastry mogą być ułożone warstwami), dodajemy krojone pomidory, przeciśnięty czosnek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
  • Dusimy około 5-7 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, posypujemy ziołami i zajadamy!
W całości
  • kcal

    Energia (kcal)
    331.8

  • białko

    Białko (g)
    7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    280.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.