Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Porcje:

Lista składników:

    • 2

      cebule

    • 4

      łyżki oleju

    • 2

      łyżki słodkiej papryki

    • 2

      łyżka ostrej papryki

    • ½

      łyżeczki wędzonej papryki

    • 1

      łyżeczka nasion kminku

    • 1g

      soli i cukru

    • szklanki wody

    • 500g

      marchewek

    • 250 g

      selera

    • 150g

      pietruszka

    • 4

      łyżki oleju

    • 500g

      pieczarek

    • 1

      szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego (opcjonalnie)

    • 1

      szklanka bulionu warzywnego

    • sól

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy delikatnie się zeszkli, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po czym wlej wodę, patelnię przykryj pokrywką i duś wszystko przez 10 minut.

2. Obierz marchewki, seler i pietruszki, następnie pokrój w grubą kostkę, a pieczarki na ćwiartki lub połówki.

3. Zblenduj ugotowaną cebulę, tak by uzyskać pastę.

4. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu – tak, aby warzywa się zarumieniły i były złote.

5. Kiedy warzywa będą już złote i lekko miękkie dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 4 – 5 minut (mieszając jak najrzadziej).

6. Do miękkich już warzyw dodaj pastę, czerwone wino (opcjonalnie) oraz bulion. Przykryj i gotuj przez 10 minut, a na koniec dopraw solą.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.