Gulasz z jackfruitem z plackami ziemniaczanymi

Gulasz z plackami ziemniaczanymi

Porcje: 4

Lista składników:

  • Gulasz z jackfruitem

    • ½

      puszki odsączonego jackfruita, z zalewy**, 160 g

    • 1

      ząbek czosnku, 5 g

    • ¼

      papryki zielonej, 35 g

    • ½

      papryki żółtej, 70 g

    • ½

      papryki czerwonej, 70 g

    • ½

      łyżeczki papryki słodkiej, mielonej 2 g

    • ¼

      łyżeczki papryki chili, mielonej 1 g

    • ½

      cebuli, 50 g

    • 2

      pieczarki, 40 g

    • szklanki ml bulionu warzywnego (lub wody), 80 g

    • 4

      łyżki oleju, 40 g

    • sól i pieprz do smaku

  • Placki ziemniaczane

    • 3

      średnie ziemniaki, 200 g

    • ½

      cebuli, 50 g

    • 1

      ząbek czosnku, 5 g

    • 3

      łyżki mąki ziemniaczanej, 75 g

    • Sól i pieprz do smaku

    • Olej do smażenia *

  • * W celu obliczenia wartości odżywczej uwzględniono 40 g oleju do smażenia placków ziemniaczanych. W przypadku użycia innej ilości oleju wartość energetyczna będzie się różnić.

  • ** W przepisie i w celu obliczenia wartości odżywczej wykorzystano jackfruit w zalewie o zawartości białka 0,7g/100g produktu.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie gulaszu z jackfruitem
 

  • Kawałki jackfruita rwiemy na mniejsze cząstki wzdłuż włókien i podsmażamy go na patelni na 2 łyżkach oleju przez 5 min.
  • Jackfruita zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
  • Cebulę i czosnek siekamy.
  • Pieczarki i papryki kroimy w duże kawałki.
  • Na patelni po smażeniu jackfruita rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, czosnek i je przesmażamy.
  • Dodajemy pozostałe warzywa i pieczarki. Całość przesmażamy ok 5 min.
  • Dodajemy mieloną paprykę słodką i pikantną.
  • Dodajemy podsmażonego wcześniej jackfruita.
  • Całość mieszamy i podlewamy bulionem.
  • Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy z plackami.

 

Przygotowanie placków ziemniaczanych

  • Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski wkładamy starte ziemniaki i resztę składników.
  • Mieszamy i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    145.1

  • białko

    Białko (g)
    1.6

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    64.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.