Gulasz z jackfruitem z plackami ziemniaczanymi

Lista składników:
-
Gulasz z jackfruitem
-
½
puszki odsączonego jackfruita, z zalewy**, 160 g
-
1
ząbek czosnku, 5 g
-
¼
papryki zielonej, 35 g
-
½
papryki żółtej, 70 g
-
½
papryki czerwonej, 70 g
-
½
łyżeczki papryki słodkiej, mielonej 2 g
-
¼
łyżeczki papryki chili, mielonej 1 g
-
½
cebuli, 50 g
-
2
pieczarki, 40 g
-
⅓
szklanki ml bulionu warzywnego (lub wody), 80 g
-
4
łyżki oleju, 40 g
-
sól i pieprz do smaku
-
-
Placki ziemniaczane
-
3
średnie ziemniaki, 200 g
-
½
cebuli, 50 g
-
1
ząbek czosnku, 5 g
-
3
łyżki mąki ziemniaczanej, 75 g
-
Sól i pieprz do smaku
-
Olej do smażenia *
-
-
* W celu obliczenia wartości odżywczej uwzględniono 40 g oleju do smażenia placków ziemniaczanych. W przypadku użycia innej ilości oleju wartość energetyczna będzie się różnić.
-
** W przepisie i w celu obliczenia wartości odżywczej wykorzystano jackfruit w zalewie o zawartości białka 0,7g/100g produktu.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie gulaszu z jackfruitem
- Kawałki jackfruita rwiemy na mniejsze cząstki wzdłuż włókien i podsmażamy go na patelni na 2 łyżkach oleju przez 5 min.
- Jackfruita zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
- Cebulę i czosnek siekamy.
- Pieczarki i papryki kroimy w duże kawałki.
- Na patelni po smażeniu jackfruita rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, czosnek i je przesmażamy.
- Dodajemy pozostałe warzywa i pieczarki. Całość przesmażamy ok 5 min.
- Dodajemy mieloną paprykę słodką i pikantną.
- Dodajemy podsmażonego wcześniej jackfruita.
- Całość mieszamy i podlewamy bulionem.
- Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy z plackami.
Przygotowanie placków ziemniaczanych
- Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wkładamy starte ziemniaki i resztę składników.
- Mieszamy i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
145.1 -
Białko (g)
1.6 -
Fenyloalanina (mg)
64.7