Gulasz z plackami ziemniaczanymi

Gulasz z plackami ziemniaczanymi

Porcje: 1

Lista składników:

  • Gulasz

    • 5g

      czosnek

    • 40g

      papryka zielona

    • 50g

      papryka żółta

    • 50g

      papryka czerwona

    • 2g

      papryka słodka

    • 1g

      papryka pikantna

    • 40g

      cebula

    • 2

      pieczarka

    • 50ml

      bulion warzywny

    • 50g

      jackfruita poszarpanego

    • sól i pieprz

    • 30ml

      olej

  • Placki

    • 200g

      ziemniaki

    • 60g

      cebula

    • 6g

      czosnek

    • 80g

      mąka ziemniaczana

    • sól i pieprz

    • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z plackami ziemniaczanymi

Cebulę, czosnek posiekać. Pieczarki, papryki pokroić w duże kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i przesmażyć. Dodać warzywa i pieczarki i przesmażyć. Dodać paprykę słodką i pikantną. Wymieszać i podlać bulionem.
Dusić pod przykryciem 15 minut. Do gulaszu dodać jackfruita poszarpanego, bez pestek i przesmażonego na patelni z 15 ml oleju. Doprawić do smaku i serwować z placami.

Placki grubo tarte 2 porcje

Ziemniaki obrać  i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do miski ziemniaki i resztę składników. Wymieszać i smażyć na oleju.

Wartość odżywcza

Gulasz:

Energia (kcal) na 100g - 111,5kcal

Białko (g) na 100g - 1,5g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 48,2mg

 

Placki:

Energia (kcal) na 100g - 158kcal

Białko (g) na 100g - 3g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 133,8mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.