Gulasz ziemniaczano-pomidorowy

Lista składników:
-
-
1
czerwona cebula, 130 g
-
4
łyżki oleju, 40 g
-
2
łyżeczki drobno posiekanego imbiru, 10 g
-
200g
pomidorków koktajlowych
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
3
pieczarki, 60 g
-
500g
obranych ziemniaków
-
2
liście laurowe
-
200g
przecieru pomidorowego
-
400ml
wody
-
1
łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, 3 g
-
½
łyżeczki papryki chili, mielonej, 2 g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej na którym podsmażamy posiekaną cebulę i imbir.
- Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki, przekrojone na ćwiartki pieczarki, posiekany czosnek i dodajemy liście laurowe. Kontynuujemy smażenie przez kilka minut.
- Kolejno dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, wlewamy przecier pomidorowy, wodę i całość gotujemy do momentu, aż ciemniaki będą miękkie (ok. 15-20 minut).
- Na koniec dodajemy oba rodzaje mielonej papryki (słodką i chili) i kontynuujemy gotowanie przez 5-7 min.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
237.5 -
Białko (g)
4.7 -
Fenyloalanina (mg)
182.6