Gulasz ziemniaczano-pomidorowy

gulasz ziemniaczano-pomidorowy

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      czerwona cebula, 130 g

    • 4

      łyżki oleju, 40 g

    • 2

      łyżeczki drobno posiekanego imbiru, 10 g

    • 200g

      pomidorków koktajlowych

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 3

      pieczarki, 60 g

    • 500g

      obranych ziemniaków

    • 2

      liście laurowe

    • 200g

      przecieru pomidorowego

    • 400ml

      wody

    • 1

      łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, 3 g

    • ½

      łyżeczki papryki chili, mielonej, 2 g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej na którym podsmażamy posiekaną cebulę i imbir.
  • Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki, przekrojone na ćwiartki pieczarki, posiekany czosnek i dodajemy liście laurowe. Kontynuujemy smażenie przez kilka minut.
  • Kolejno dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, wlewamy przecier pomidorowy, wodę i całość gotujemy do momentu, aż ciemniaki będą miękkie (ok. 15-20 minut).
  • Na koniec dodajemy oba rodzaje mielonej papryki (słodką i chili) i kontynuujemy gotowanie przez 5-7 min.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    237.5

  • białko

    Białko (g)
    4.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    182.6

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.