Kociołek warzywny

Przepis na kociołek warzywny

Porcje: 4

Lista składników:

    • 100g

      burak

    • 400g

      połówka dyni hokkaido

    • 3

      marchewki

    • ½

      słodkiego ziemniaka

    • 18g

      ocet balsamiczny

    • 1

      łyżka miodu

    • 1

      łyżka oliwy z oliwek

    • 1

      łyżka suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

  • Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę porównywalnej wielkości, a następnie umieszczamy w żeliwnym lub szklanym, naczyniu żaroodpornym.

  • Łączymy ze sobą ocet balsamiczny miód, oliwę i polewamy warzywa. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.

  • Przykryte lub zawinięte folią aluminiową naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być całkowicie miękkie.

Na 100g

  • kcal

    Energia (kcal)
    150.5

  • białko

    Białko (g)
    2.75

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    110.25

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.