Kociołek warzywny

Lista składników:
-
-
100g
burak
-
400g
połówka dyni hokkaido
-
3
marchewki
-
½
słodkiego ziemniaka
-
18g
ocet balsamiczny
-
1
łyżka miodu
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
1
łyżka suszonego tymianku
-
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
-
Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę porównywalnej wielkości, a następnie umieszczamy w żeliwnym lub szklanym, naczyniu żaroodpornym.
-
Łączymy ze sobą ocet balsamiczny miód, oliwę i polewamy warzywa. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.
-
Przykryte lub zawinięte folią aluminiową naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być całkowicie miękkie.
Na 100g
-
Energia (kcal)
150.5 -
Białko (g)
2.75 -
Fenyloalanina (mg)
110.25